Aromaterapijom do prekrasne kose

Foto: Shutterstock

ŠTO je sve potrebno učiniti da bi vaša kosa imala prekrasan sjaj, punoću te da izgleda kao iz reklame za novi šampon? Primjerena njega nužna je da bi kosa bila zdrava i sjajna te da bi uistinu izgledala kao da ste upravo sišli s modne piste. Cvjetanje kose, lomljivost, vlasi bez sjaja i volumena, čak i opadanje, osim ako nije riječ o višem medicinskom problemu, posljedica su kose koja "pati". Klasični pakunzi mogu trenutno oporaviti hrapavu površinu vlasi, ali unutarnji dio najbolje je tretirati vitaminskim kurama i aromaterapijskim tretmanima pomoću aromatičnih ulja. Uz pomoć aromaterapije utjecaji vremenskih prilika, nemara i stresa postat će prošlost, a predivna bujna kosa sadašnjost.

Većina vas upoznata je s eteričnim uljima. Ti aromatični tekući ekstrakti dobiveni iz cvjetova, plodova, listova, korijenja, sjemenki i drugih dijelova biljaka imaju intenzivan i karakterističan miris. Osim što utječu na naše raspoloženje, aromatična ulja imaju i djelotvoran učinak na kosu. No, zbog svoje se koncentracije sama eterična ulja nikada se ne nanose direktno na kosu i vlasište, nego se dodaju podlozi. U slučaju suhog vlasišta bolje je upotrijebiti ulje jojobe kao podlogu, a za masno vlasište dobar je izbor šampon. Pripravak se pravi neposredno prije upotrebe,  a najveća dopuštena koncentracija aroma pripravka je 15 kapi eteričnog ulja na 25 ml podloge.

Odabir ulja

Od pregršt ponuđenih i razvikanih ulja treba odabrati ono koje je vama po mjeri, odnosno, koje odgovara vašem tipu kose i problemu koji želite riješiti.

Suho vlasište

Kod problema suhog vlasišta i kose, vrlo je učinkovit  eukaliptus koji stimulira regenerativnu sposobnost stanica. Slično svojstvo ima i ružino drvo koje obnavlja i uravnotežuje rast stanica vlasišta te smiruje osjetljivo, nadraženo, suho i raspucano vlasište. I ulje jasmina učinkovito pomaže kod problema suhe kose. Ono smiruje, vlaži i harmonizira te djeluje na ekceme.

Masno vlasište

Za tretiranje masnog vlasišta upotrebljuje se limun jer smanjuje izlučivanje sebuma, osvježava i krijepi vlasište, pospješuje cirkulaciju vlasišta te ima antiseptičko i adstringentno djelovanje.Ulje   lavande jača korijen kose, obnavlja stanice vlasišta, smiruje vlasište i smanjuje izlučivanje sebuma. Ulje čajevca  smiruje vlasište i smanjuje izlučivanje masnoće, a uz to je i jak antiseptik, sužava raširene pore.

Ispadanje kose


Za rješavanje problema ispadanja kose poslužit će ružmarin jer djeluje antiseptički, pospješuje rast kose i obnavlja vlasište. 

Masaža vlasišta

Veliku ulogu u aromaterapiji igra masaža vlasišta koja se preporučuje svim tipovima kose. Masažom vlasišta potiče se cirkulacija, a time i opskrba kisika hranjivim tvarima, što okrepljuje funkciju vlasišta i omogućava zdrav rast kose. Stoga, sljedeći put kada budete posjetili svojega frizera, zamolite ga da vam izmasira vlasište i, uz oporavak kose, priušti malu oazu mira.