Bijesna? Pa što si to jela za doručak?

Foto: Cosmopolitan

PRVO što ujutro pojedete može odrediti kakvog ćete raspoloženja biti cijeli dan. Zato jedite mudro radi svog, ali i tuđeg dobra.

Ne znam kako vi, ali ja svako jutro, kao na automatskom pilotu, ponavljam isti niz činova. Gasim alarm, bauljam do kuhinje, pristavim kavu, palim radio i onda u kupaonicu... Taman dok operem zube i kosu te nanesem regenerator, voda zakipi i skuham kavu. Otpijam gutljaj vruće crne i pomislim kako je život lijep (ok, odmah nakon prvoga gutljaja povlačim prvi dim cigarete, ali, obećavam, obećavam, riješit ću se te ogavne navike). Eto, to je donedavno bio moj doručak već gotovo 20 godina. Sve dok nisam shvatila da se sve lošije osjećam.
 
Da mi se oko podne počinje vrtjeti u glavi, počinju me hvatati znakovi nervoze, radna energija i koncentracija se smanjuju, a bome i tolerancija na ljude i onda odjurim u prvu pekarnicu po dvije krafne s vanilijom koje me drže dok ne dođem kući s posla – umorna, iscijeđena, nesposobna za bilo što, pogotovo za komunikaciju. A onda sam pročitala jedan članak u novinama i shvatila: aha, moj me doručak, odnosno moj nedoručak pretvara u iscrpljenu bijesnu zvijer. Začuđeni? Onda čitajte dalje, vidjet ćete, ima logike.
 
Ono si što jedeš
 
Vjerojatno ste već više puta čitali o famoznom GI-ju – glikemijskom indeksu namirnica, no odnedavno su nutricionisti počeli naveliko govoriti o tzv. MI-ju hrane (Mood Indexu) jer se smatra da ono što jedemo utječe na naše ponašanje – od toga hoćemo li imati histeričan ispad na poslu ili biti toliko mirni i staloženi da bismo zavrijedili titulu djelatnik mjeseca. Istraživanja pokazuju da ono što jedemo utječe na kemiju u našem mozgu, posebno na neurotransmitere poput dopamina i serotonina koji utječu na poboljšanje raspoloženja.
 
Čak su i niže razine cinka kod nekih osoba povezane s poremećajima u hranjenju, a nedostatak omega-3 kiselina s depresijom. Valjda vidite koliko prehrana može oblačiti, odnosno vedriti našim životom? I zašto onda toliko nas preskače doručak pa se oko podne izgladnjelo bacimo na krafnu koja će nam na početku dati malo energije i utjehe, ali uskoro će se vratiti u obliku histeričnog ispada? Pamtite li kad ste se posljednji put otresli na mamu ili dečka bez nekog posebnog razloga? Možda je vrijeme da im se ispričate, prebacite krivnju na doručak i napokon se počnete zdravo hraniti. Dakako, počevši od doručka. “Zdjelica zobene kaše sa žlicom orašastih plodova, sjemenki i svježih (ili zamrznutih) bobica odličan je izbor za početak dana. Održavat će razinu šećera u krvi tijekom dana i činiti da se osjećate baš cool”, kaže nutricionistkinja Lucinda Bevan.
 
Pad na dno
 
Ali ako ste mislili da vas vaša prehrana tjera samo na bijesne ispade, pogriješili ste: ona vas može učiniti i tjeskobnima. Kad ste pod pritiskom, a imate nisku razinu šećera u krvi, organizam je preplavljen hormonima stresa, kortizolom i adrenalinom. Mnogo ljudi pokušava gasiti taj požar kavom, čokoladom i cigaretama, a dobro je poznato da su to okidači za dodatni stres. Na kraju se razina šećera spušta, baš kao i vaše raspoloženje. Osjećate se deprimirano, demotivirano ili imate osjećaj da ste zbrkani, nefokusirani. Jeste li ikad iskusili takvo što? Vjerojatno jeste pa evo savjeta kako srediti taj problem. Rješenje je u cjelovitim namirnicama i proteinima.
 
Bilo bi odlično da na radnom stolu imate jabuku i par brazilskih oraščića jer će vam održavati šećer stabilnim, a vi ćete biti smireni, ali i dovoljno snažni da izdržite sve zadatke i obaveze. Ako jedete nezdravu hranu i ništa ne doručkujete, to će se loše odraziti na vaše zdravlje, i fizičko i psihičko. Mnoge djevojke jure tijekom dana, suočavaju se raznim obavezama i pritiscima na poslu ili faksu, preskaču obroke i jedino im je gorivo dupli espresso i kutija cigareta. Taj jeziv način izdržavanja dana može vas pretvoriti u klupko bijesa čija se koncentracija mjeri u milisekundama.
 
Naime, ako ne jedete, mozak dobiva signale da vam nedostaje goriva za obavljanje svakodnevnih poslova pa je tijelo automatski pod stresom – napeti ste, grizete i forsirate se. A onda vam samo odjednom padne sustav, osjećate se ispuhano, zaboravno i depresivno. U tom raspoloženju ne možete zadržati ravnotežu u životu niti se na duge staze boriti s izazovima svakodnevice. A sve to samo zato što ujutro nemate volje gricnuti nešto zdravo!? Ako vam treba energije do kraja dana (a kome ne treba?!), dobar su izbor kriška kruha od cjelovitih žitarica i dva tvrdo kuhana jaja, a zatim lagani ručak. Vaš će um biti bistar i aktivan, ali vi nećete biti u visokonaponskom raspoloženju, sve do večere.
 
Grickanjem do sreće
 
Kao što vidite, doći do sreće pametnim zalogajima i nije baš nuklearna fizika. Ne morate zbrajati kalorije ni mjeriti glikemijski indeks (premda i hrana niskog GI-ja može popraviti raspoloženje) niti gutati suplemente. Važno je samo dobro izabrati hranu – mnogo svježih namirnica, voća, povrća, cjelovitih žitarica, povrtnih juha, salata od tune, ribe s grila – da izgurate dan. I svakako, obilan, zdrav i hranjiv doručak koji ne samo da će vam dati dovoljno energije, snage i poleta da se suočite sa svim izazovima dana, nego će vam omogućiti da sve to obavite sa smiješkom.
 
Izvor: Cosmopolitan