Čarobni štapić za ljepotu: Zelena glina

VJERUJEMO da si čula za kozmetički sastojak broj 1 - zelenu glinu. Primjena zelene gline u kozmetici i medicini poznata je od antičkih vremena, jer se, osim u maskama i oblozima, glina može uzimati i oralno. Osim što upija i eliminira nečistoće i toksine iz krvi, limfe i tkiva, ona pojačava imunitet i poboljšava crijevnu floru stoga nije ni čudo da je omiljeni trik brojnih manekenki i holivudskih glumica.

Oralno uzimanje zelene gline
U čaši vode (2 dl) treba umutiti jednu čajnu žličicu ventilirane zelene gline. Dobro promiješati i ostaviti da odstoji 15 min. Dobivena otopina može se popiti, a talog upotrijebiti kao oblog ili kao maska za lice. Glina se obično upotrebljava rano ujutro i pije se "na prazan želudac".

Savjet plus! U svrhu što boljeg čišćenja organizma poželjno je za vrijeme korištenja zelene gline piti što više vode između obroka.

Maska za lice

Kojem tipu kože je namijenjena i kako djeluje?

Maska od zelene gline idealna je za masnu, mješovitu ili normalnu kožu. Naime, zelena glina izvlači masnoću i štetne tvari iz kože, pruža koži vrijedne minerale, čisti pore i djeluje kao blagi piling. Osobe sa suhom ili osjetljivom kožom glinu bi, umjesto s vodom, trebale koristiti s maslinovim uljem ili eteričnim uljima, kako maska ne bi dodatno isušila kožu.

Kako napraviti masku od zelene gline?

Upute za pripremu maske pronaći možeš na gotovo svakom pakiranju, no bez obzira na vrstu gline osnovni postupak je sljedeći: dvije do tri velike žlice gline plastičnom ili keramičkom žličicom pomiješaj s negaziranom vodom, dok ne dobiješ gustu i glatku smjesu. Djelovanje gline i učinkovitost maske možeš po želji pojačati biljnim i eteričnim uljima. Primjerice, masnoj koži najviše odgovara dodatak limunovog soka, dok će koži sklonoj aknama odgovarati nekoliko kapi ulja čajevca ili lavande dodanih maski od zelene gline.

Savjet plus! Pri korištenju eteričnih i biljnih ulja budi oprezna i svakako se prethodno konzultiraj sa stručnjakom za aromaterapiju ili ljekarnikom jer upotrebom eteričnog ulja u prevelikoj koncentraciji ili ulja koje ne odgovara tvom tipu kože možeš napraviti više štete nego koristi.

Nanošenje maske

Načinjenu masku od gline, koju si pustila da odstoji barem pola sata, špatulom ili prstima u malo debljem sloju nanesi na lice koje si prethodno umila toplom vodom. Par minuta nakon primjene, maska će se početi sušiti i zatezati kožu. Ostavi je na licu 15 - 20 minuta, a zatim je dobro isperi pod mlazom tuša kružnim pokretima uz blago trljanje. Nakon uklanjanja maske, pusti kožu da diše nekoliko sati, tijekom kojih nemoj nanositi hidratantne kreme, tonike ni losione. Pojava blagog crvenila nakon tretmana je česta pojava, posebice ako su u porama ostale sitne čestice gline, stoga nemoj paničariti. Crvenilo će proći kroz sat ili dva, nakon čega će tvoja koža biti osjetno mekša i čišća.