Kako se nositi s napadajima panike

Foto: Shutterstock

PREMDA su izrazito neugodni, napadaji panike česta su pojava u današnjem svijetu u kojem je stres svakodnevna pojava. Snažni osjećaj straha, uplašenosti i nelagode praćen mišlju da ne možemo disati i da nam srce snažnije lupa događa se mnogima, no s obzirom na to da je uzrok psihičke prirode, stručnjaci kažu kako je važno "izliječiti sam sebe". Pogledaj kako:

1. Preuzmi kontrolu

Ako pobjegneš s mjesta na kojem te ulovio "napadaj panike", u tvom se mozgu to mjesto, poput škole, trga ili autobusa, obilježava kao "opasno područje". Kada te iznenadi napadaj panike važno je da se pokušaš smiriti te da ponavljaš sama sebi kako opasnost ne postoji te kako je sve samo u tvojoj glavi.

2. Odvrati pažnju

Ne uspijevaš li se smiriti, probaj sama sebi odvratiti pažnju. Zadubi se u naslov na nekoj reklami, pokušaj izbrojiti sve ljude koji su obučeni u crveno ili u sebi pjevaj svoju omiljenu pjesmu. Poznato je kako je nemoguće misliti na dvije stvari istodobno.

3. Pravilno diši

Ljudi koji imaju napadaje panike za vrijeme napada nepravilno dišu, što često dovodi do osjećaja da im nedostaje zraka. Uhvati li te napadaj, diši pravilno i duboko te pokušaj umiriti sama sebe. Udahni kroz nos te izdahni na usta, a pritom broji uzdisaje i udisaje kako bi sama sebi skrenula pažnju.

4. Vježbaj


Imaš li problema s čestim napadajima, vježbaj ove korake. Zamisli se u situaciji u kojoj te često love napadi te vježbaj tehnike za smirivanje.