Njegova strana priče: Što moje kupaće govore o meni?

Foto: Privatna fotografija, Ilustracija Index 

VOLIM čitati tekstove o sebi, točnije o nama frajerima, koje pišu žene. Pa kako to ne voljeti. I onda meni kažu da generaliziram.
 
I tako, lijep, sunčan dan, pravi ljetni (ne lažem, stvarno je bio jedan lijepi sunčani dan ovo ljeto), ležimo na plaži i pored kompletnog chilla prouzrokovanog glazbom mog omiljenog dj dvojca kada je o ljetu riječ, imam onaj neki čudan osjećaj da me netko promatra. Polako otvaram jedno oko pa drugo oko ne bi li naposljetku skužio djevojku s moje desne kako gleda. Ne skida oči, takoreći. Pokušavajući odgonetnuti njen kut gledanja, pomnožen s njenim sunčanim naočalama, podijeljen sa sunčanim zrakama + nepreglednost poradi istog, dolazim do zaključka da gleda u donji dio mojega tijela. Prva reakcija, kao i kod svakog momka, bila je pogled dolje i hvatanje za "prijatelja" i pomisao "pa nije valjda", a onda i malo samokur*enja: "Pa šta, neka gleda, ima i šta". Ali nije on. Mali (od milja, da se razumijemo) spava opaljen suncem. Dobro je, gore ne može. Ali, može. Leg day. "Dean, radi noge!". Oduvijek su mi noge malo mršave i bilo je samo pitanje vremena kada će mi se squatsi odužiti. Daj, pa tko još radi noge?! Ne, noge su joj, dobre – kaže ona malo kasnije dok smo naručivali sladoled. Da, s obzirom da je buljila toliko dugo, odlučio sam skratiti priču i lijepo je pitati bez okolišanja: Čuj, jel ti se liže? I eto nas na sladoledu. "Zapravo sam gledala tvoje kupaće" – kroz smijeh će. - "?", i opet - "?". Crne kratke hlačice – i nije baš neki zadnji krik mode koji govori kako sam ja cool i samouvjeren frajer, koji se ne boji boja te ih vjerno pokazuje na svojem međunožju. Crne su,mogle su biti i duže, znam, ali u dugačkima ne mogu skakati i trčati (o.p svi koji me znaju, znaju da na plažu ne idem bez loptice za picigin i frizbija). "Ma sve oke, nego čitala sam baš neki članak o tome što kupaće govore o frajeru". Tišina. Muk. Silente. Morski ljudi, morske žene. O.M.G. (Oemđi. Paris Hilton. Bff). Facepalm. Reci da si se šalila. Šali se. Reci.
 
Ali nije. I tako sam ja doznao da sam dosadan, tradicionalan i da ću započeti dugu vezu, dobit novi posao na jesen, kupiti novi auto, oženiti Bar Refaeli i imati troje djece. Prvo će biti muško, a moj novi auto 508-ica. Nova generacija. Pas ti glavu lizo. Gdje da potpišem?! Dobro da sam danas obukao ove tamne kupaće, bila bi prava šteta da su mi one druge, bijele surferske na ljubičaste cvjetove, suhe pa da sam kojim slučajem uzeo njih. Onda bi vjerojatno vozio Smarta i ljubio Adrianu Limu. Hmm. Bojim se i pomisliti što bi bilo da nosim Speedo.
 
Tekstovi o frajerima jesu dakle, strahovito relevantni, kao što i sam potonji primjer pokazuje. Uglavnom se sve svodi na: što on misli kada kaže da je rekao, a nije mislio dok je kazao da je rekao kada je mislio. Pojmovi koji se najviše koriste u navedenim tekstovima te polako postaju i lajt motivi istih jesu uglavnom: masturbacija, nevjernost, flert, njegova ekipa, video igre, daska za wc i masturbacija. I nevjernost. I daska za wc. Da se ne zaboravi. I onda se definicija frajera svede na sljedeće: muškarac (urban dictionary: frajer) jest svaki subjektivni objekt koji nije žena, a koji posjeduje strahovitu moć zvana kita, koju kada ne drži u ruci, pokušava gurnuti svakoj pripadnici ljepšeg spola, kada mu to pođe od ruke. Objekt je poznat po tome da nikada ne spušta dasku za wc, a najlakše ćete ga prepoznati po konstantnom sjedenju ispred TV ekrana i bjesomučnom igranju playstationa, dok u slobodno vrijeme pojedine primjerke možete pronaći i na šanku, gdje ispijaju pivkana s pripadnicima istog spola, odnosno objektima iste vrste. Ta-dam. Tako nekako u ženskom rječniku stoji opis pod M – Muškarac. Zvuči kao nešto što pronađeš, oblikuješ, naručiš i platiš dostavu. Ne, ajde dostava je free. Već si ga ionako preplatila. I onda imaš svog dečkovitoga dečka. Kao i sve ostale. I volite se. Nekad manje, nekad više. Kada je manje, onda se nađeš s istomišljenicama pa pričaš kako je on ovakav i onakav pa zajedno otvarate rječnik i jednoglasno se slažete s napisanim. No, kada je više ili jednostavno želiš više onda daš njemu priliku i poslušaš što on ima za reći. Ili otvoriš Njegovu stranu priče. U tom slučaju, čitaj dalje.
 
Frajer. Muškarac. Dečko. Tvoj bubi, medek ili kako ga već zoveš (možda bolje da i ne znam) nije priglupo stvorenje nesposobno za ikakvu vrstu multitaskinga, kojem moraš sto puta reći jednu te istu stvar, jer misliš da ne razumije i koji služi jednoj i jedinoj svrsi: tvom boljitku. Da ne kažem, užitku. Evo, rekao sam. Da, imam ono što tebi treba, ponekad ga imam samo za sebe ali to ne znači da sam opterećen time i da je to jedino zašto me trebaš. Iako ga možeš imati kada god poželiš. Ne, ne govorim o autu. Kupi si svoj. Auto, naravno. Ne trčim za suknjom i ne buljim u svaku dobru koja naiđe. Vjerojatno primijetim, ali ne gledam. I to je ogromna razlika, koju ti ne razumiješ. Primijetim, jer sam muško, ne gledam, jer mi ne treba. Jer me ne zanima. Jer imam tebe. Isto to očekujem i od tebe. Ne da ne gledaš suknje, naravno. Znam da to primijetiš češće nego ja i ne možeš odoljeti. Iz druge perspektive, dakako. Figurativno rečeno. Mislim na ostale frajere. Nisam ljubomoran tip, ali kada smo zajedno, zajedno smo. Kada sam tvoj, samo sam tvoj. A, ono što je moje, samo je moje. Drugi ne postoje.
 
Uvijek ću biti uz tebe, uvijek ću poslušati što imaš za reći i u velikoj većini slučajeva uvijek ću se složiti s tobom ili će biti po tvojem no, to ne znači da moje mišljenje nije bitno ili da se mene ne pita. I nikad mi neće biti problem reći ako mi nešto ne paše pa i obrnuto. Ne lažem, nemam što skrivati, a na kraju krajeva ne mogu ništa ni dobiti time. Ili možda mogu. Ali opet, ne koristim se jeftinim trikovima. Ako ti i nešto kažem, kažem ti to iz najbolje namjere. Ako kažem da izgledaš odlično, onda tako i izgledaš. Ne, ne kažem to samo zato da bi se bolje osjećala, a ja profitirao i ne mislim da si debela, ni mršava. Mislim da izgledaš odlično. To sam i rekao. Ako kažem da mi je svejedno, onda to zaista i je i pritom ne mislim ništa loše. Ako kažem da mi se nešto/netko ne sviđa onda za to imam i svoje razloge. Ne govorim samo zato da ti proturječim. Ako ti kažem da te volim, onda to i mislim. U protivnom ne bih to govorio. U protivnom ne bih ni bio s tobom. I totalno je nebitno jesi li to prva rekla ti ili ja i jesam li planirao ili je došlo spontano. I mislim da je to jako zrelo razmišljanje. Ako jesi s nekim kome je sve ovo "bed", mislim da je vrijeme da se zapitaš i pogledaš na sat koliko još vremena imaš za izgubiti.
 
Da, tu i tamo kada imam vremena upalim plejku. Osim što se s vremena na vrijeme duriš, bilo bi mi zanimljivije da mi se pridružiš. Još bih ti i pustio da me pobijediš u Fifi. Možda za mir u kući, a možda i zato što volim vidjeti taj izraz na tvome licu kada me pobjeđuješ. Da, prdim, smrdim i tu i tamo se s frendovima zapijem. Rijetko i sve u granicama normale. Podnošljivo. Bez brige, brinem o svojoj higijeni redovno, a prdim od whey-a. Jebiga. Ako želiš mišiće, moraš se prilagoditi. Gledam tekme, ništa pretjerano, uglavnom derbije, ali isto tako nemam ništa protiv romantičnih komedija. "Love actually" je fenomenalan film. "Before Sunrise" također. No, to ne znači da je "Lord Of The Rings" manje zanimljiv. Ali, ti ga svejedno ne želiš sa mnom gledati. Čitam, pišem, slušam neke svoje bendove i u svakoj od tih radnji možeš mi se pridružiti. Biti će mi drago. Poželiš li pročitati što sam napisao ili poslušati novu stvar koju sam upravo čuo, još i draže. Ali nikada, nikada nemoj misliti da ću te zapostaviti. Ili da neću misliti. Ili da se neću sjetiti. Ponekad se ne stignem javiti ili odgovoriti na poruku ali svaki put je to opravdan razlog. Zbog prirode posla. No, to ne znači da zato imam vremena dopisivati se s nekom drugom ili servisirati istu. Moj inbox i moj mobitel su ti otvoreni. Za čitanje. Za interpretaciju. Zato jer mi je stalo. I nemam što skrivati. A, ni vrijeme za gubiti. Jer ne igram igrice, niti imam vrijeme za iste (osim Fifu kad uhvatim vremena) i tu sam, s tobom sam, s razlogom. I ja želim biti tu: i kada se smiješ, i kada je dobro i kada plačeš i kada nije. Da znaš da se imaš na nekoga osloniti, nekome povjeriti, na nekoga računati i s nekime sigurnost osjetiti. 
 
Eto. To je frajer. Iz malo drugačije perspektive. One njegove. Istina, na kraju shvatiš: nekada moraš promijeniti frajera, a nekada je dovoljno samo promijeniti rječnik, jer definicije se razlikuju. Iako sam ovo pisao u prvom licu, slobodno ga čitaj u trećem. Ima nas još. Tko bi rekao da dečko u običnim, prekratkim crnim kupaćima može biti sve to. I više od toga. A, daska za wc... Polako, doći će i do toga.
 
Pssst! Ostale Deanove kolumne pročitajte ovdje!