Pogreške s novcem koje sigurno radiš i kako ih izbjeći

Foto: Gloss

SVI griješimo. Pogotovo kad je u pitanju novac.

I ako smo žene, koje se znanstveno dokazano više nerviraju oko dugova nego muškarci. Općenito, mlađa generacija danas ima puno više problema s otplaćivanjem dugova nego što su to imali njihovi roditelji. I nije problem samo kriza, već i sve veće osobne potrebe te loše raspolaganje novcem. Donosimo nekoliko savjeta kako da izbjegneš ovaj problem.

1. Povećaj svoju minimalnu uplatu
 
I to, naravno, onoliko koliko možeš. To ima psihološki učinak na ljude te ti može pomoći da svoje dugove otplaćuješ brže i ozbiljnije. Iako znamo iz osobnog iskustva da nije lako uplatiti ni kunu više za ratu nekog duga, na kraju će ti se ipak isplatiti.
 
2. Zaboravi financije drugih
 
Razmišljanje o tome kako svi imaju problema s novcem, neće ti donijeti ništa dobro, već upravo suprotno. "Nemojte se tješiti činjenicom da i ostali imaju dugove. Na taj način postajete manje ozbiljni o preuzimanju kotrole nad svojim troškovima", otkrila je financijska stručnjakinja Liz Weston za Women's Health.
 
3. Ne zaboravi budućnost
 
Sigurno ti je poznat osjećaj da kad imaš novaca misliš kako možeš trošiti u nedogled, jer će nova plaća stići za mjesec dana. No, na neke stvari ne možemo utjecati pa tako ni na to hoće li plaća doći točno svaki mjesec, hoćemo li u međuvremenu dobiti otkaz itd. Nauči ne potrošiti baš sve! Sastavi listu stvari koje moraš kupiti ili napraviti te procijeni što se mora ovaj mjesec, a što može pričekati idući.
 
4. Štedi
 
Najbolje vrijeme za početi štedjeti za mirovinu su upravo dvadesete i tridesete godine našeg života. I mali iznosi, koje ćeš ostavljati svaki mjesec sa strane i u bližoj budućnosti će se pokazati kao pametan potez.
 
5. U šoping bez kartica
 
Odvajanje određenog mjesečnog iznosa, koji možeš potrošiti bez problema, odličan je potez kako da ne "zaplivaš" u prevelike dugove. I za to je najbolja gotovina, jer uvijek je lakše ispeglati karticu, a samim time i puno teže kontrolirati svoje potrošačke nagone.