Povijest grudnjaka: Kako je i kada nastao naš omiljeni komad donjeg rublja

Foto: Palmers

PROŠLO je ravno 100 godina od izuma prvog grudnjaka! Kako su žene uspijevale živjeti bez njega, zaista ne možemo ni zamisliti, no sigurne smo da želite naučiti nešto više o njegovoj povijesti.

Krenimo od samog početka!

Prvi službeni patent za grudnjak također seže u 1914. godinu, kada je prvi put registriran u SAD-u. Sve do danas, grudnjaci su ostali jedni od najvažnijih komada ženske odjeće.

Prsata partijanerica

Za njegov izum navodno je odgovorna Mary Phelps Jacob (kasnije poznata kao Caresse Crosby), njujorška partijanerica s velikim grudima kojoj se nije sviđalo kako korzet izgleda ispod svečanih haljina.

Prije jednog bala Mary je sa svojom sluškinjom izradila prvi grudnjak od dva rupčića povezana ružičastom vrpcom, a kad je primila narudžbe za isti, shvatila je kako tu može i zaraditi te se bacila na dizajniranje "pravog modela".

Za vrijeme Prvog svjetskog rata žene su počele odbacivati korzete i nositi grudnjake, a uskoro su ih prihvatile i dame u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Mijenjam korzet za grudnjak

1917. američka Vojna vlada zatražila je žene da prestanu kupovati korzete što je navodno uštedjelo 28 000 tona metala, od kojeg su se mogla sagraditi dva vojna broda.

Dječački modeli za Charleston cure

U dvadesetim godinama prošlog stoljeća grudnjaci su postali kraći, no bilo je važno da ne ističu obline jer je tada u modi bila dječačka građa. 1922. Ida Rosenthal i njezin suprug zamijetili su kako ne odgovaraju svi grudnjaci svim ženama te su uložili u biznis i stvorili prve grudnjake za žene različite dobi i građe. 1927. William Rosenthal osmislio je prve grudnjake za dojenje.

Izgled grudnjaka mijenjao se kroz tridesete, a u četrdesetima je izumljen legendarni oblik "bullet bra", namijenjen vrhunskoj zaštiti. Djevojke koje su ga nosile ispod uskih pulovera izgledale su kao da imaju velike špičaste grudi, no takva je bila moda.

Hollywood i bullet bra

Bullet bra postaje još popularniji u pedesetima, kad ga s ponosom ispod uskih haljina nose holivudske dive poput Marylin Monroe i Lane Turner, a nastaju i prvi grudnjaci za tinejdžerke.

Slobodna ljubav

U šezdesetima i sedamdesetima grudnjak gubi svoj oštar izgled te postaje nježniji i privlačniji, no mnoge ga žene odbacuju zbog hipijevskih ideja o "slobodnoj ljubavi."

Push-up

Krajem sedamdesetih ponovno se vraća u modu, a 1975. godine nastaje prvi push up grudnjak. U osamdesetima dobiva na finoći te se prodaje u raznim bojama i modelima, a važno je da dobro stoji ispod seksi uskih haljina od streča.

Trčimo bez straha

U devedesetima raste prodaja grudnjaka za joggiranje, a žene naprosto luduju za push up modelima.

Kako je danas...

Slijede grudnjaci punjeni vodom, gelom i raznim umecima, a danas možemo birati između bezbrojnih modela koji odgovaraju svakoj prigodi.