Znanost potvrdila što smo oduvijek znale: Muškarci su velika djeca kada se razbole

Foto: Shutterstock

SIGURNO znaš o čemu pričamo.

Kada je u pitanju bolest, makar i samo lagana temperatura, dečki se od macho frajera pretvaraju u prave plačljivce. A to je sada potvrdila i znanost.
 
Jedno je novo istraživanje, provedeno u Velikoj Britaniji, izabralo 1,471 muškarca i 1,388 žena, koji su bili zdravi u 2005. godini, da daju procjenu svojih 5 glavnih osobina ličnosti, a to su otvorenost, ekstravertnost, savjesnost, slaganje i neuroticizam. Nakon toga, istraživači su iste te ljude nastavili promatrati i nakon 2005. godine, kada su mnogi od ispitanika prijavili razne zdravstvene probleme. Prvo, morali su navesti sve svoje psihičke i mentalne probleme, a zatim ocijeniti svoje cjelokupno zdravlje, na ljestvici od 1-7.
 
Kao što se i očekivalo, veći zdravstveni problemi kod ispitanika, spustili su i njihovo zadovoljstvo cjelokupnim zdravljem, a tu su se pokazale neke razlike među spolovima: žene su više od muškaraca pogođene pojedinačnim simptoma (npr. akne), no kada je u pitanju više simptoma (akne i bol u leđima), muškarci su bili ti koji su više pogođeni.
 
Kako se srozava njihovo zdravlje zbog skupine simptoma, tako pada i njihovo cjelokupno zadovoljstvo zdravljem.  Drugim riječima, muškarci su manje otporni od žena.
 
Slažete li se dečki?