BLAGDANI su pred vratima, a kako svi znamo da su blagdani vrijeme ljubavi, darivanja i dobre hrane, pripremili smo za vas i odgovarajuće recepte. Ovaj put smo pred naše kuharice stavili mali izazov, a to su tradicionalna blagdanska jela, pašticadu i medenjake. Ako imaš slobodnog vremena, dobre volje i želiš impresionirati svojim kulinarskim vještinama predlažemo da se upustiš u spremanje našeg izbora jela. Prednost medenjaka je što se ne moraju nužno spremiti u jednom danu ,možeš ih raditi dan po dan. Jedan dan ih možeš umijesiti,drugi peći,sutradan umakati u čokoladu i četvrti ukrašavati.
Potrebno ti je:
300ml crnog vina
300ml octa
1 200 g govedine (ruža)
150g pancete
2 glavice crvenog luka
6 režnjeva češnjaka
200g mrkve
200g korjena celera
10 suhih šljiva
sol,papar,vegeta,muškatni oraščić
2 žlice koncentrata od rajčice
3 klinčića
Priprema:
Pomiješaj ocat, vino, luk, češnjak, ružmarin i posoljene komadiće mesa stavi u marinadu na 3 sata. Nakon što izvadiš meso iz marinade, uvaljaj ga u brašno i ispeci na malo ulja. U isti lonac u kojem si pekla meso stavi luk, češnjak i ružmarin iz marinade te dodaj još mrkvu, celer i šljive. Sve to dobro dinstaj, podijevajući marinadom, otprilike 20 minuta pa dodaj meso, sitno narezanu pancetu, začine (budi pažljiva s klinčićima,stavi najviše 3) i koncentrat od rajčice. Kuhaj dok meso ne omekša, za savršeno pašticadu trebat će ti bar 2 sata. Serviraj uz njoke.
Ukrašeni medenjaci
Potrebno ti je:
70 dkg brašna
4 jaja
25dkg šećera
15 dag meda
1 dag sode bikarbone
6 dag margarina
ribana kora od naranče
Ukrašavanje:
20 dag čokolade
16 dkg maslaca
1 bjelanjak
10-20 dag šećera u prahu
Limun
Priprema:
U brašno dodaj sodu, jaja u koja prethodno umiješaj šećer ,ugrijani med, rastopljeni margarin,začine i narančinu koricu. Od tih sastojaka napravi glatko tijesto i ostavi pokriveno prozirnom folijom1 dan na sobnoj temperaturi. Tijesto umijesi rukama dodavajući brašno kako bi se manje ljepilo. Raspodijeli na par dijelova i svaki zasebno opet oblikuj rukama tako da budu oko pola centimetra debljine. Razreži kalupima i složi ih razmaknute na papir za pečenje. Peci na 200 C oko 5 minuta. Budi pažljiva jer su brzo gotovi. Za ukrašavanje na pari rastopi maslac i čokoladu u koju ćeš umočiti gornju stranu medenjaka. Kada se osuši po njemu možeš crtati s bijelom glazurom koju ćeš pripremiti od bjelanjka pomiješanog sa šećerom u prahu i par kapi limunovog soka. Ostavi svoje ukrašene medenjake neka se suše na zraku.
Dobar tek!