Anina seksi kuhinja: Ukusni blagdanski meni

BLAGDANI su pred vratima, a kako svi znamo da su blagdani vrijeme ljubavi, darivanja i dobre hrane, pripremili smo za vas i odgovarajuće recepte. Ovaj put smo pred naše kuharice stavili mali izazov, a to su tradicionalna blagdanska jela, pašticadu i medenjake. Ako imaš slobodnog vremena, dobre volje i želiš impresionirati svojim kulinarskim vještinama predlažemo da se upustiš u spremanje našeg izbora jela. Prednost  medenjaka je što se ne moraju nužno spremiti u jednom danu ,možeš ih raditi dan po dan. Jedan dan ih možeš umijesiti,drugi peći,sutradan umakati u čokoladu i četvrti ukrašavati.

Blagdanska pašticada

Potrebno ti je:

 300ml crnog vina
 300ml octa
 1 200 g govedine (ruža)
 150g pancete
 2 glavice crvenog luka
 6 režnjeva češnjaka
 200g mrkve
 200g korjena celera
 10 suhih šljiva
 sol,papar,vegeta,muškatni oraščić
 2 žlice koncentrata od rajčice
 3 klinčića

Priprema:

Pomiješaj ocat, vino, luk, češnjak, ružmarin i posoljene komadiće mesa stavi u marinadu na 3 sata. Nakon što izvadiš meso iz marinade, uvaljaj ga u brašno i ispeci na malo ulja. U isti lonac u kojem si pekla meso stavi luk, češnjak i ružmarin iz marinade te dodaj još mrkvu, celer i šljive. Sve to dobro dinstaj, podijevajući marinadom, otprilike 20 minuta pa dodaj meso, sitno narezanu pancetu, začine (budi pažljiva s klinčićima,stavi najviše 3) i koncentrat od rajčice. Kuhaj dok meso ne omekša, za savršeno pašticadu trebat će ti bar 2 sata. Serviraj uz njoke.

Ukrašeni medenjaci
Potrebno ti je:

  70 dkg brašna
  4 jaja
  25dkg šećera
  15 dag meda
  1 dag sode bikarbone
  6 dag margarina

  punu žlicu cimeta, oraščića i mljeveni klinčić
  ribana kora od naranče

 Ukrašavanje:

 20 dag čokolade
 16 dkg maslaca
 1 bjelanjak
 10-20 dag šećera u prahu
 Limun

Priprema:

U brašno dodaj sodu, jaja u koja prethodno umiješaj šećer ,ugrijani med, rastopljeni margarin,začine i narančinu koricu. Od tih sastojaka napravi glatko tijesto i ostavi pokriveno prozirnom folijom1 dan na sobnoj temperaturi. Tijesto umijesi rukama dodavajući brašno kako bi se manje ljepilo. Raspodijeli na par dijelova i svaki zasebno opet oblikuj rukama tako da budu oko pola centimetra debljine. Razreži kalupima i složi ih razmaknute na papir za pečenje. Peci na 200 C oko 5 minuta. Budi pažljiva jer su brzo gotovi. Za ukrašavanje na pari rastopi maslac i čokoladu u koju ćeš umočiti gornju stranu medenjaka. Kada se osuši po njemu možeš crtati s bijelom glazurom koju ćeš pripremiti od bjelanjka pomiješanog sa šećerom u prahu i par kapi limunovog soka. Ostavi svoje ukrašene medenjake neka se suše na zraku.

Dobar tek!