Inscenirane svađe, podmetnuti ljubavnici i namještene prosidbe: Koliko su zapravo reality emisije stvarne?

PREMDA se u zadnjih nekoliko godina na vrhu popisa najgledanijih emisija u svijetu nalaze upravo reality emisije kao što su "Jersey Shore", "Keeping up with the Kardashians", "The Hills" i njima slične, povlači se pitanje koliko su zapravo reality emisije "stvarne". Odgovor je: jako malo, odnosno, barem one najpopularnije.

Dok publika zaista vjeruje da su događanja u takvim serijama izazvana zanimljivošću i osebujnošću karaktera osoba koje glume u njima, prava je istina da bi bez pomno osmišljenih scenarija i najgledanije serije bile - ubitačno dosadne. Stoga, timovi producenata i pisaca svakodnevno rade i po petnaestak sati kako bi osmislili "originalne" svađe te potaknuli spletke među sudionicima u emisiji. Čak i pjevački showovi poput "X factora" i sličnih, za koje vjerujemo da se u njima zapravo, osim pobjednika, malo što može namjestiti, često su optuživani da su pomno osmišljeni iz sekunde u sekundu. Bilo tko tko je pogledao barem nekoliko takvih emisija, lako će zamijetiti klasičan obrazac koji se ponavlja - jedan strogi sudac, jedan dobrica i jedan otkačenjak, koji se najčešće svađa sa strogim sucem. Isto tako, suci često vrijeđaju i ponižavaju natjecatelje rečenicama za koje je teško zamisliti da bi ih bilo koja dobro odgojena osoba izgovorila u stvarnom životu.

"Stvarnost" obavijena velom tajne

Časopis Glamour pokušao je istražiti pravu pozadinu reality showova, no informacije koje su im ljudi upleteni u bilo koju od emisija mogli dati bile su vrlo šture i to iz jednostavnog razloga - tko pisne, nadrapao je. Svi sudionici i scenaristi, baš kao i natjecatelji obvezni su potpisati stroge ugovore u kojima se zaklinju na šutnju, a producentskim kućama posebno je važno da se pobjednici emisija, koji se znaju već tjednima unaprijed, drže u strogoj tajnosti, čak i pred obitelji i prijateljima osoba koje rade na tom projektu.


Tajni pisci


Bez obzira na to što već svi znaju da oni postoje, producentske kuće navodno svoje pisce odbijaju zvati "piscima", već im dodjeljuju izmišljene titule kao što su "story editor" ili "segment producent". Kao što je jedna britanska reality zvijezda priznala: "Nikad nisam dobila tekst izravno u ruke. No, producenti često znaju prekinuti snimanje te ispitivati neugodna pitanja o drugim ljudima koji su s tobom u prostoriji, kako bi izazvali svađe i netrpeljivost. Isto tako, znaju predložiti neku frazu ili radnju koju zatim trebamo ponoviti."

Zašto natjecatelji pristaju na takav tretman?

Razlog je jednostavan - slava i novac! Bez obzira na to koliko bili plaćeni po emisiji, reality show svakom wannabe celebrityju pruža mogućnost da se proslavi, pa je spreman ili spremna na sve kako bi emisija bila gledana, pa makar tako osramotio sebe i svoju obitelj. Natjecatelji ovakvih showova zarađuju ogromne svote od sponzorskih ugovora, izdavanja vlastitih parfema, kolekcija nakita i linija odjeće, a svima im je san dobiti svoj vlastiti reality show i postati nova Kim Kardashian.

Njihova ljubav ima cijenu

Obožavatelji reality showova obožavaju ljubavne drame i intrige koje proživljavaju njihovi omiljeni likovi, no kako izvještava časopis Glamour, to je uglavnom sve namješteno. Dečki s kojima natjecateljice spavaju na jednu noć, cure s kojima natjecatelji varaju dečke...navodno su svi ti scenariji uglavnom namješteni i pomno osmišljeni unaprijed. Isto vrijedi za slučajno susretanje bivših dečki ili cura, koje završava dodatnim tenzijama između reality ljubavnog para.

Kraljica reality "fejkerstva"

Premda su i "Jersey Shore" i "The Apprentice" i "The Hills", baš kao i mnoge druge emisije, često optuživane da su "lažne", najdalje je ipak stigla kraljica reality televizije - Kim Kardashian. Kim sama producira svoje showove, a navodno je u želji za slavom otišla toliko daleko da je, navodno, naredila svom tadašnjem dečku da je zaprosi na određen način i inscenirala cijelu njihovu vezu, a navodno se za brzi kraj braka odlučila nakon što je dobila sve što je htjela, a to su prosidba i vjenčanje iz snova, što je srušilo rekorde gledanosti te emisije.

Izgubljena osobnost


Stručnjaci naglašavaju da se osobe koje glume u takvim emisijama nalaze pod velikim rizikom da ugroze svoje psihičko zdravlje, jer su cijelo vrijeme pod povećalom javnosti, a umjesto da se, poput pravih zvijezda kao što su glumci i pjevači, skrivaju od kamera, oni pokušavaju sve kako bi skrenuli pažnju na sebe. Najbolji primjer potpunog emocionalnog kraha je mlada Heidi Montag, koja je nakon pojavljivanja u reality emisiji "The Hills" postala potpuno opsjednuta slavom te napravila čak deset plastičnih operacija u jednom danu.

Kako god bilo, producenti svih ovih serijala tvrde da oni samo daju publici ono što želi, da su svi sudionici dobrovoljno pristali na sve uvjete, i da nema ničeg lošeg u malo dobre televizijske zabave. Bila ona "lažna" ili ne.