Kako napraviti savršenu "to-do" listu?

LISTE obaveza ili "to-do" liste su jednostavno, elegantno i uređeno rješenje. U teoriji, popis obaveza je odgovor na sve vaše probleme s produktivnošću i organizacijom. Zvuči jednostavno: na vrhu liste najprije napišite "napravi 'to-do' listu" samo da biste odmah mogli precrtati prvu učinjenu stvar. Potom popišite sve obaveze koje tog dana morate učiniti. Slijedite popis, a na kraju dana uživajte u zadovoljstvu zbog uspješno izvršenih zadataka koje ste pred sebe postavili.

Doduše, za mnoge od nas ove liste nikada se zaista ne završavaju. Mnogi ih baš zbog toga i ne vole – s vremenom postanu toliko opterećujuće da ih ljudi ne žele ni pogledati. Rješenje se možda krije i u imenu; umjesto "popis obaveza", može se koristiti naziv "popis aktivnosti". Da biste napravili efikasnu listu aktivnosti, popunite je stvarima koje ćete zaista raditi. Ne stvarajte dug popis stvari koje možda i nisu toliko važne, savjetuje Guardian.

Držite listu pod kontrolom

Upisujte najviše 10 stvari tijekom dana. Budite realni, koliko toga uopće možete učiniti u jednom danu? Pet, šest, ili svega jednu stvar? Odredite prioritete, budite svjesni koje stvari su najvažnije i koliko vremena će vam za svaku biti potrebno.

Kako početi?

Jedna od preporuka je početi sa zadatkom kojem se najmanje veselite. Roy Baumeister, profesor psihologije na Sveučilištu Queensland, savjetuje da se na popis uključe i jednostavniji i teži zadaci.

"Možete početi s nekoliko jednostavnih stvari, brzo ih ispuniti i osjetiti se zadovoljno jer primjećujete napredak. Međutim, snaga volje je ograničena i ne treba je trošiti samo na jednostavne zadatke. Neka oni budu samo zagrijavanje."

Zadaci bi trebali biti što precizniji i manji. Umjesto da upišete zadatak "oliči i očisti garažu", mudrije je početi s "kupi boju" i "baci iz garaže barem jednu punu vreću smeća".

Koliko lista napraviti?

Idealno bi bilo ne koristiti liste, već svoje obaveze odmah upisivati u kalendar. On vam omogućuje još adekvatnije i realističnije raspolaganje vremenom, kao i bolju organizaciju. No u tom slučaju, vi i nemate listu, nego plan.

Korisno je, međutim, imati neku glavnu listu obaveza kako bi se evidentirao svaki odrađeni zadatak. Savjetuje se i uvođenje potkategorija kako se ne bi javio osjećaj prenatrpanosti. Ovo bi moglo biti korisno dok se krećemo kroz popis, jer bi zadatke trebalo izvršavati po kategorijama. Recimo, svi financijski zadaci trebali bi se raditi zajedno, kao i svi marketinški ili zadaci vezani za kućanstvo. Ovakav način rada je znatno efikasniji.

Nagrade

Kada završite obaveze ili grupu obaveza koje ste sebi odredili, možda dođete u iskušenje nekako se nagraditi. Nagrađivanje može biti korisno, ako se na popisu nalaze stvari koje ne volite raditi - nagrada vas može dodatno motivirati. Ali, za većinu zadataka, dobar osjećaj koji nudi saznanje da ste uspjeli u nečemu, trebao bi biti dovoljan.