Karijera: Kako briljirati na razgovoru i dobiti taj posao

ČAK i najsposobnije i najsmirenije osobe znaju se zbuniti na razgovorima za posao i zbog toga propustiti priliku o kojoj su sanjali. Kombinacija nervoze, straha od neuspjeha i osjećaja nelagode, ponekad i najkomunikativnije od nas pretvori u plašljive mišiće koji jedva uspiju procijediti dvije smislene rečenice. Kako bi bila uspješna na razgovorima za posao potrebno je malo vježbe i samopouzdanja. Donosimo nekoliko savjeta koji će ti pomoći da se predstaviš u najboljem svijetlu i dobiješ posao iz snova.

1. Obavi istraživanje

Nemoj se ni početi pripremati za razgovor, a kamoli otići na njega, bez da si dobro proučila i naučila sve podatke do kojih možeš doći vezanih za tu firmu. Isto tako, dobro prouči koja su zaduženja i odgovornosti osobe koja radi na mjestu za koje si se prijavila.

2. Fokusiraj se na svoje vrline


Na papir napiši sve svoje vrline, a zatim posebno zaokruži one koje bi mogle biti korisne u firmi u koju ideš na razgovor. O svakoj od tih vrlina napiši barem jednu rečenicu i dobro ih zapamti. To su rečenice koje će ti pomoći kada na red dođu trik pitanja poput: "Zašto baš vi, a ne sto drugih kandidata?" ili "Kako vi osobno možete pridonijeti našoj firmi?".

3. Nemoj tračati bivše poslodavce

Nikad, ali baš nikad nemoj tračati bivše poslodavce. Unaprijed osmisli što ćeš reći o svom bivšem radnom mjestu te pripazi da se, bez obzira na to koji su razlozi napuštanja bivše firme, pokažeš korektnom i ozbiljnom osobom na čije se povjerenje može računati.

4. Mane?! Koje mane?

"Koje su vaše mane?" često je pitanje na razgovorima za posao. Nemoj biti naivna i početi nabrajati kako brzo planeš, uvijek kasniš i često plačeš zbog problema koje tvoj dečko stvara. Na žalost, u ovakvim slučajevima morat ćeš pribjeći ljigavim frazama koje će ti pomoći da ostaneš u igri za potencijalno radno mjesto. "Ne mogu prestati raditi dok sve nije obavljeno" i "Nekad sam možda preveliki perfekcionist" rečenice su koje će te spasit u ovim situacijama. Ipak, ako dobiješ posao za koji se natječeš, potrudi se da obećanu marljivost i pokažeš.

5. Zvuči pametno

Sleng i kvartovsku spiku ostavi u kvartu. "I tak sam si ja odlučila ić na farmaciju." i "A, bila san u điru pa reko da vidin..." nisu rečenice koje tvoj poslodavac želi čuti. Pričaj razgovijetno i izražavaj se gramatički ispravno, a ako je potrebno, unaprijed nauči ključne rečenice kojima ćeš se predstaviti.

6. Smiri se

Bez obzira na to što ti srce radi sto na sat, pokušaj ostaviti dojam smirene osobe. Sjedi uspravno, duboko diši i gledaj sugovornika u oči. Čak i ako moraš glumiti, nemoj se nervozno trzati, nego se kreći polagano i elegantno kako bi ostavila dojam smirene i samopouzdane osobe.