Lake za održavanje: Ovih 10 kućnih biljki najteže će uvenuti

Foto: Unsplash

IAKO su kućne biljke dobre za dekoraciju, mnogima ih je pravi izazov održati na životu. Zato su sve popularnije biljke kojima ne treba puno pažnje, piše NBC News.

Čak i ako vam je uvenulo nekoliko kućnih biljaka, ne trebate očajavati. S ovih 10 nećete pogriješiti jer su iznimno lake za održavanje.

1. Zlatna puzavica

Sve kućne biljke pročišćavaju zrak i upijaju toksine (kao što je formaldehid) iz materijala koje imamo u kući. Zlatna puzavica lijepo izgleda u visećoj vazi ili uz nešto rešetkasto, uz što se može uvijati.

Ova biljka može razviti lozu dugu i do dva i pol metra koju slobodno možete skratiti kada postane predugačka jer to neće naškoditi cijeloj biljci. Brzo se razvija na osvijetljenim mjestima, a ako ne dobiva puno svjetlosti, usporeno se širi. Zalijevajte je samo kada joj je zemlja suha.

2. Aloe vera

Ova biljka koja pripada grupi sočnica ili sukulenata koristi se u razne medicinske svrhe. Može narasti do visine od skoro jednog metra i dobro se razvija na osvijetljenim mjestima.

Aloe vera dobro se razvija na temperaturi od oko 20 stupnjeva Celzijusa i ne odgovara joj vlažno zemljište pa je najbolje da je ne zalijevate često.

3. Zeleni ljiljan

Ova neobična biljka osvježava prostoriju i postoji nekoliko njenih vrsta. Dobro izgleda i u visećoj vazi. Zeleni ljiljan uspijeva u vlažnom zemljištu i na dobro ili srednje osvijetljenom mjestu. Idealna temperatura za ovu biljku je oko 22 stupnjeva Celzijusa.

4. Bršljan

Ova biljka pridonijet će eleganciji vašeg doma, a lako se i presađuje jer je dovoljno odrezati jedan dio njene puzavice i presadite ga u drugu teglu gdje će bršljanu trebati oko dva tjedna da se počne razvijati.

Bršljan voli vlažnu zemlju i niže temperature, između 13 i 20 stupnja Celzijusa.

5. Drvo sreće

Ovaj sukulent ima debele, sočne listove, sporo raste i može živjeti i više od 15 godina.

Drvo sreće ne traži puno vode pa bi bilo dobro da zemlja u kojoj raste bude skoro suha. Potrebno mu je puno svjetlosti i odgovara mu standardna sobna temperatura.

6. Fikus

Ficus elastica je cvijet koji može narasti i do dva i pol metra, pa ako vam je to previše, možete ga podrezati, što mu neće škoditi.

Između zalijevanja pustite da se zemlja u kojoj je fikus osuši. Držite ga na osvijetljenim mjestima i na temperaturi između 15 i 26 stupnjeva Celzijusa.

7. Spatifilum

Ovu biljku ste sigurno vidjeli u mnogim kućama jer je privlačna zbog svojih tamnih listova i bijelih cvjetova koji se lako uklapaju u interijer.

Ova se biljka dobro razvija u vlažnom zemljištu i u dijelovima kuće do kojih ne dopire puno svjetlosti. Podnosi temperature do 30 stupnjeva Celzijusa.

8. Sabljica ili svekrvin jezik

Kako god da zovete ovu biljku, ona izgleda posebno lijepo u kući sa svojim šarolikim i razigranim listovima. Ima male, bijele cvjetove, koji rijetko kad procvjetaju.

Ova biljka uspijeva i na svjetlosti i u manje osvijetljenim dijelovima kuće, ali su joj potrebni suh zrak i skoro potpuno suha zemlja. Odgovara joj sobna temperatura.

9. Lirasti fikus

Ova biljka sjajnih listova lijepo osvježava enterijer, koji zbog njenog sjaja izgleda čišće i urednije.

Fikusi vole mnogo svjetlosti, a većina vrsta zahtijeva nekoliko dana suhe zemlje prije zalijevanja. Odgovaraju im temperature između 18 i 24 stupnjeva Celzijusa.

10. Philodendron Cordatum

Ova puzavica savršeno izgleda na polici s knjigama, s koje njene loze vise, a njeni srcoliki listovi čine je posebno zanimljivom.

Ovo je jedna od najlakših biljaka za brigu. Odgovara joj da bude i na svjetlom i na tamnom mjestu i dobro reagira na sobnu temperaturu. Zemlju u kojoj je treba pustiti da se osuši između zalijevanja jer ona ne podnosi stalnu vlagu.