Menstrualni ciklus utječe i na to kakvi vas muškarci privlače

Foto: Instagram

SUMNJAMO da ijednu ženu treba podsjećati na očite načine na koje menstruacijski ciklus utječe na njezino ponašanje i raspoloženje. I dok je dobar dio posljedica koje osjećamo zbog fluktuacije hormona uslijed menstrualnog ciklusa dokumentiran, svako malo se pojavi i novi podatak za koji dosad nismo znali.

Poput primjerice toga da menstrualni ciklus utječe na to kakvi vas mirisi i arome privlače, a samim tim i na to kakav partner vas privlači.

Privlačnost ovisi o mirisu

Doktorica Belisa Vranich pojasnila je za PopSugar kako menstruacijski ciklus utječe na naše čulo njuha.

"Naš ciklus ima puno više veze s time kakve nas arome i mirisi privlače nego što mislimo", poručila je te pojasnila kako do toga dolazi jer se ovisno o razini hormona u tijelu mijenjaju i mirisi koji nas privlače. Primjerice, kada ovuliramo privlače nas osobe koje imaju veće razine testosterona. Doktorica je pojasnila i kako svakoj osobi druga osoba nema isti miris te kako miris testosterona ovisi o osobi koja ga miriše. Primjerice, jednoj osobi može imati mošusni miris dok drugoj osobi može mirisati slatkasto.

S druge strane, naš menstrualni ciklus može utjecati i na to da nam se neki mirisi ne sviđaju.

"Tijekom menstruacije neki mirisi koji nam inače ne bi smetali mogu nam smetati u smislu da su nam odbojni ili prejaki", rekla je doktorica Vranich.

PopSugar piše i kako postoje studije koje su pokazale kako je čulo njuha kod žena posebno izraženo, što implicira da je naš osjet njuha povezan s našim reproduktivnim ciklusom.

No, javljaju i kako kontracepcijske tablete kontroliraju naša osjetila te kako je ženama koje piju kontracepcijske tablete mošusni miris kao i miris muških feromona smetao manje nego ženama koje ne piju kontracepcijske tablete.