Modna enciklopedija: Povijest kišobrana

KIŠOBRANI su naši najveći prijatelji, pogotovo kada je dan nalik ovom današnjem, a ova mala spravica koja često spašava život ima dugačku povijest.

Riječ "umbrella" (kišobran) dolazi od latinske riječi "umbra", što znači hlad ili sjena. Domovina im je drevna Kina pa kineski narod uz kišobran vezuje duga povijest, ali i duboki osjećaji. Ubrzo nakon nastanka, dobio je simboličko značenje te je označavao pripadnost plemstvu i moć. Kišobrani stvoreni u vrijeme dinastije Wei nisu se koristili samo kao zaštita od sunca, već su papirnate kišobrane premazali voskom i lakirali ih kako bi ih mogli upotrebljavati i za kišu.
Iz Kine je kišobran donesen u Japan i Koreu, a potom putem svile u Perziju te na Zapad. U staroj Grčkoj kišobran je neophodan modni dodatak koji ima i religijsko značenje. Nosile su ga žene, dok je muškarac koji ga nosi smatran pomalo ženskastim. U svojim djelima spominje ga i Aristofan.

Vjeruje se da je u Rim stigao posredstvom Etrušćana. Osim u svakodnevnom životu, našao je svoje mjesto i u djelima rimskih klasika.

Početkom 16. stoljeća kišobran je postao popularan u zapadnom svijetu. U početku se smatrao predmetom prikladnim samo za žene. Zatim ga je pisac i putnik Perzijom, Jonas Hanway (1712- 1786) nosio i upotrebljavao u Engleskoj tridesetih godina i popularizirao ga među muškarcima.
Prva prodavaonica kišobrana zvala se "James Smith i sinovi". Otvorena je 1830. i još uvijek se nalazi u Oxfordskoj ulici 53 u Londonu.

Prvi europski kišobrani bili su napravljeni od drva ili kitovih kostiju i pokriveni kožom ili nauljenom tkaninom. Obrtnici su napravili savijene ručke na kišobranu od tvrdog drva kao što je ebanovina i bili su dobro plaćeni za svoj trud.

1852. godine Samuel Fox je izumio kišobran s čeličnom konstrukcijom, a 1885. afričko- američki pronalazač W. C. Carter patentirao je stalak za kišobrane.
Nakon toga, skoro jedno stoljeće kasnije, čvrsti, sklopivi kišobrani bili su sljedeća veća tehnička inovacija u proizvodnji kišobrana.

Danas se kišobrani izrađuju od plastificiranih materijala i najlona, a rebra i okviri se umjesto od drveta izrađuju od laganih metala.

Kišobran susrećemo na modnim pistama, kao oružje, opjevan je u brojnim pjesmama, a odlična je prilika pobliže se s nekim upoznati dijeleći kišobran.