Mogu li paste za zube biti štetne za djecu?

Foto: DB Izvorka Jurić / Maja Danica Pečanić

ZA svoju djecu uvijek želimo samo najbolje. Važnost dobre higijene već od prvih mliječnih zubi dobro je poznata. Usvajanje navike pranja zubića neizmjerno je bitno dok su zubi još zdravi i vrlo često djeca koja rano savladaju pravilnu higijenu imaju bezbrižno djetinjstvo i adolescenciju bez ijednog karijesa.

Međutim, danas se sve teže snaći među morem proizvoda za higijenu usne šupljine. Svi obećavaju da su najbolji, svi štite od karijesa, a izbor okusa i boja je beskrajan. Ono o čemu se manje govori i upozorava jesu brojni umjetni dodaci i sastojci koji se stavljaju u paste za zube. S obzirom da danas sve više podižemo svijest o opasnim kemikalijama i dodacima u kozmetici, ne bismo li onda trebali i bolje paziti što sadrži pasta koju dijete stavlja u usta pa samim time i unosi u organizam dva do tri puta dnevno?

Koju zubnu pastu zapravo treba upotrebljavati? Koju preporučiti, a da smo sigurni da nema štetnih sastojaka? Je li fluor uistinu opasan? Ima li smisla zubna pasta bez fluora? Što su to aktivni sastojci i jesu li svi isti? Koji sastojci su dobri a koji loše za naše zdravlje?

Nažalost, odgovori na ta pitanje nisu nam uvijek lako dostupni. Sve veća potrošnja i snižavanje cijena proizvoda rezultirali su uvođenjem rizičnih sirovina u sastave zubnih pasta. Za većinu od njih nikako ne bismo željeli da se nađu u dodiru s našom usnom šupljinom ili s usnom šupljinom naših najmilijih, a posebno djece. Istovremeno, udio uistinu korisnih aktivnih sastojaka (koji su i najskuplji dio paste) drastično se smanjio.

Kako izabrati zubnu pastu za Vaše dijete?

Kroz djetinjstvo svako dijete će proći kroz razne promjene u usnoj šupljini: od perioda nicanja mliječnih zuba, perioda ispadanja mliječnih i nicanja trajnih zuba do perioda jačanja mladih trajnih zuba. Naravno da u svakom od tih razdoblja i dijete i njegovi zubi imaju različite potrebe.

Kako bi se karijes mliječnih zuba spriječio, s higijenom treba krenuti čim zubići niknu u usnoj šupljini. Za početak zubiće je dovoljno prati s vlažnom gazom, a kako se u prehranu djeteta počinju uvoditi kašice tako se gaza zamjenjuje četkicom za zube. Bitno je da četkica bude što manja i mekša te je njome potrebno četkati i zubiće i zubno meso. U ovoj dobi djeca su još premalena da bi sama četkala zubiće ili mogla kvalitetno ispljunuti zubnu pastu i zbog toga se ne preporuča koristiti pastu s fluorom. Maloj djeci najbitnije je da je pasta blagog i ugodnog okusa te da nema štetnih sastojaka koji se ne smiju progutati. ZOOBZONE® zubne paste posebno su kreirane kako bi bile učinkovite u održavanju oralne higijene ali blage i bezopasne jer ne sadrže štetne sastojke. Za privikavanje male djece na zubne paste i stjecanje zdravih navika osmišljena je SMILEY BABY zubna pasta - potpuno prirodna pasta s uljem anisa i prirodnom aromom banane namijenjena djeci do 3 godine starosti. Ne sadržava fluoride niti bilo koje druge štetne sastojke te roditelji ne moraju brinuti o tome da li će je djeca progutati.

Dobra higijena mliječnih zubića zapravo je uvod u jako bitno razdoblje mješovite denticije- perioda kada počnu nicati trajni zubi. Ukoliko higijena djeteta nije dobra u trenutku kada trajni zubi krenu nicati visoka karijesna aktivnost u usnoj šupljini vrlo brzo će ih „načeti“. Dok trajni zubi niču njihova caklina se mineralizira iz sline te je vrlo bitno da ona bude što „čišća od karijesa“ a što bogatija mineralima.

Djeci od 3 do 9 godina starosti, kada se uz mliječne zube počinju pojavljivati i prvi trajni zubi koji traže posebnu brigu namijenjena je SMILEY KIDS zubna pasta. Ova pasta sadržava fluor u koncentraciji koju preporučuje Europska akademija za dječju stomatologiju (European Academy of Paediatric Dentistry) jer osjetljivi dječji zubi trebaju dodatnu zaštitu. Brojna istraživanja već desetljećima dokazuju da je fluor najučinkovitija tvar u borbi protiv karijesa. Mlada i nezrela caklina trajnih zuba treba puno minerala bogatih fluorom i kalcijem kako bi ih ugradila u svoju kristalnu strukturu i postala otpornija na karijes. SMILEY KIDS pasta blagog je okusa naranče koju djeca vole, a ona uz osvježavajući učinak pruža nježnu i djeci ugodnu aromu. Naranča ima važno antikancerogeno djelovanje, kao i antimikrobnu učinkovitost.

U tinejdžerskoj i adolescentskoj dobi zubi još nisu dovoljno mineralizirani te su posebno osjetljivi na karijes. Kod mladih trajnih zubi nezrele cakline karijes jako brzo napreduje i tada nažalost dolazi do preranog gubitka trajnih zuba. Zubna pasta SMILEY TEENS dizajnirana je posebno za zaštitu mladih trajnih zuba te svojim aktivnim sastojcima među kojima je fluor učinkovito jača zubnu caklinu. Namijenjena je djeci od 8 do 14 godina starosti te sadrži ulje mandarine i paprene metvice te osvježavajući mentol.

Sve ZOOBZONE® paste za zube proizvedene su i osmišljene u Hrvatskoj te im je znanstveno potvrđena djelotvornost istraživanjima provedenim na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sadrže samo prirodne sastojke, bez dodataka parabena, alkohola, umjetnih boja i aroma. Jedinstvene su po dodatku inulina- prebiotika koji će potaknuti zdrave bakterije da se razmnože i održe floru naše usne šupljine. O njemu postoji niz istraživanja koja ukazuju na njegov pozitivan učinak i selektivno poticanje rasta i aktivnosti zdravih bakterija. Također je i utvrđeno da inulin povećava apsorpciju kalcija što pozitivno utječe na caklinu zuba.

Više o ZOOBZONE® zubnim pastama možete pronaći na www.zoobzone.com