Može li koronavirus opstati na make-up proizvodima?

ZBOG nestanka dezinfekcijskih sredstava u trgovinama i rasta cijena alkohola u ljekarnama, može se pretpostaviti da su svi opsjednuti dezinficiranjem tijela i prostora oko sebe. 

No što je s proizvodima dekorativne kozmetike?

Kako je za InStyle otkrila virologinja Angela Rasmussen, zadržavanje virusa na određenim površinama izvan domaćina ovisi o samoj površini. Na nekim se proizvodima može zadržati samo dva sata, a na nekima i dulje od jednog dana. 

"Ne možemo puno reći o SARS-CoV-2 (virusu koji uzrokuje COVID-19) što se tiče make-up proizvoda. No ono što je činjenica je da virus treba domaćina kako bi se razmnožavao pa u svakom slučaju ne može dugo živjeti, za razliku od bakterija", rekla je Rasmussen. 

Liječnica Shuting Hu savjetuje da nakon povratka kući svoj životni prostor razdvojite na dva dijela: kontaminiranu i čistu zonu. U kontaminiranoj zoni ostavite sve stvari koje ste nosili sa sobom i na sebi pa ih, nakon pranja i dezinfekcije ruku, dobro sterilizirajte i prenesite u čistu zonu. Osim toga, važno je napomenuti da je bitno redovito čistiti kistove za šminku te im dezinficirati drške alkoholom. Imate li dispenzer s raspršivačem, u svakom slučaju bi bilo dobro da i unutrašnjost make-up proizvoda pošpricate medicinskim alkoholom. 

Ako u narednim danima planirate kupovinu šminke, OVDJE pročitajte što nikako ne biste smjeli raditi prilikom kupnje i odabira proizvoda.