Najnovija gastro ponuda Splita: Zavirite s nama u neobični restoran "ARTiČOK"

Foto: Instagram, Facebook, Privatne fotografije

AKO vas obaveze ili odmor uskoro odvedu put Splita, morate znati za jedno novo zanimljivo gastro mjesto.

Radi se o novootvorenom restoranu "ARTiČOK", koji se smjestio u samom centru, u Ulici Bana Josipa Jelačića 19.



Neobičnog imena, njegovom vlasniku Marinu Radiću, koji je inače po zanimanju dizajner interijera, bila je velika želja spojiti koncept umjetnosti i hrane, a ovaj naziv je upravo to.



Na meniju nešto drugačijeg restorana u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj, trenutno se nalazi 10 jela, riblja i dnevna juha te plate sa sirom ili narescima, a za kraj, Marinova supruga priprema neobične slastice, od kojih posebno moramo izdvojiti čokoladni mousse sfere, s okusom lavande.



Porcije su cjenovno vrlo pristupačne, no na prvi pogled možda će vas iznenaditi to što nisu obilne. Ali, nema brige, sastojci će vas itekako zasititi, no neće ostaviti dojam kao da ste upravo pojeli kamenje, a ne neku ukusnu deliciju.



"Menu je slagala naša glavna kuharica Elena Grassi, koja se vodila idejom da predstavi malo drugačija jela, odnosno približi internacionalnu kuhinju na jednom mjestu. Tako na menu-ju imamo ceviche, taco i bao, što i nije baš specifično za naše podneblje. Jela su vrlo svježa i lagana, jer je ljeto. No, kako se budu mijenjala godišnja doba, tako ćemo mijenjati stara jela novima", ekskluzivno nam je otkrio simpatični vlasnik.



Na naše pitanje kakve su prve rekacije na restoran, Marin je otkrio: "Ne mogu još uvijek reći da se pročulo za nas, ali smatram da je ovo dobar start. Ipak, otvorili smo dosta kasno, ali naši gosti su otišli jako zadovoljni, a to nam je najvažnije. U prvih desetak dana već smo imali ljude koji su nekoliko puta došli, a to je velika stvar. Split je mali grad i kad se nešto dobro otvori, vrlo brzo se vijest širi. Nadam se da će tako biti i s nama, a da ćemo mi to opravdati."

A ako se zapitate što predstavlja neobična slika na velikom zidu u unutrašnjosti, evo i objašnjenja. "Ples žena, ples umova, ples okusa i mirisa... Slikom smo htjeli prikazati atmosferu s druge planete, uz koju će se gosti osjećati ugodno i prirodno, veselo i smireno u istom trenutku. Komplementarni kontrast boja projiciran na kameni zid u siluetama nagih zena, koje svojim pokretima prizivaju crveni planet da im se približi i obasja ih svojom energijom i svjetlošću, opisuje kontrast boja koje ćete dobiti na tanjuru u tapas baru. Tim arhetipshim plesom dozivanja, htjeli smo opisati naše shvaćanje uživanja u svim sferama života... Ljubav. Putovanje. Hrana. Piće. Hedonizam u punom smislu riječi, e to vam je Artičok!"