Nova pravila: Napokon možete odahnuti! Od danas je online kupnja puno drugačija

Foto: 123RF

BROJNI obožavatelji online kupnje će imati koristi. 

Iako je internet davnih dana obrisao granice između različitih zemalja, ako često kupujete putem web shopova sigurno ste se i sami barem jednom dosad uvjerili da te granice i dalje postoje. Možda su nevidljive, ali i dalje postoje. Ako često surfate tražeći savršeni modni komad vjerojatno već imate iskustva s tim da ne možete pristupiti stranim web trgovinama pojedinih brendova. Točnije, stranice vam automatski blokiraju pristup na temelju države u kojoj boravite.

No ovog tjedna su stvari postale potpuno drugačije (iako smo sigurni da toga još uvijek niste svjesni). Naime, na snagu je stupila Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o rješavanju problema geografskog blokiranja i drugih oblika diskriminacije na unutarnjem tržištu na temelju nacionalnosti, mjesta boravišta ili poslovnog sjedišta klijenata. 

Konkretno, ako živite na području Europske unije, odsad ćete moći odabrati s koje stranice želite kupovati proizvode (da, to znači da možete kupovati i na rasprodajama koje su dosad bile rezervirane za strana tržišta dok ste vi tiho, pateći, kupovali proizvode po punoj cijeni). 

Kada se u veljači raspravljalo o prijedlogu ove uredbe, hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan istaknula je kako mi i dalje "ne možemo putem interneta kupovati jednako kao i građani u Njemačkoj, Francuskoj ili Italiji, no upravo ova uredba mijenja situaciju u smislu da se onemogućava blokiranje prodaje i kupac će, bez obzira iz koje zemlje naručuje, moći kupiti sve što poželi".

"Ovo je još jedan korak u stvaranju jedinstvenog tržišta u kojemu će se svi potrošači uživati jednaka prava. Prilikom kupnje proizvoda iz drugih zemalja, svi ćemo biti tretirani kao lokalni potrošači", rekla je za portal EP-a poljska izvjestiteljica za Uredbu Roza Thun te dodala kako će milijuni građana imati koristi od ovog poteza.

Ukratko, sve vi istinske šopingholičarke, slobodno otvorite onu bocu šampanjca koju čuvate za posebne prilike i nazdravite! I da, neka vam kartice uvijek budu u stanju pripravnosti jer nikad se ne zna...