Organizacijski trikovi uz koje ćete izbjeći blagdansku ludnicu

Foto: Instagram

AKO vas sama pomisao na blagdane uzbuđuje, vjerujemo kako već sada razmišljate o poklonima, dekoraciji i kolačima koje ćete ove godine praviti. Moramo vam reći da nikako niste uranili. Kako biste izbjegle blagdansku ludnicu, priprema, organizacija i dobar plan ključni su za opušten i miran doček najsretnijih dana u godini. Sljedećih pet savjeta znatno će vam olakšati pripreme za blagdansko razdoblje. 

1. Odredite budžet za darove

Nikada nije prerano za razmišljanje o financijama. Kada unaprijed odlučite koliko ćete potrošiti na božićne darove za najbliže, to vam daje mogućnost da svaki mjesec do blagdana odvojite dio plaće u kasicu za poklone i tako odradite blagdansku kupovinu bez potencijalnog minusa na kartici. 

2. Zabilježite tradicije koje ne želite preskočiti

Blagdanska ludnica ima poprilično veliku moć okupiranja pažnje i ponekada nas uvuče u vrtlog nebitnih stvari koje jedino mogu umanjiti stanje na računu. Kako se to ne bi dogodilo, savjetujemo vam da unaprijed zabilježite sve tradicije koje nikako ne želite preskočiti ili možda čak i neke nove stvari koje biste voljeli isprobati povodom blagdana. Ipak su uspomene važnije od razgledavanja i kupovine božićnih ukrasa. 

3. Izradite vlastite blagdanske čestitke

Umjesto kupovine istih, predlažemo vam da sada, u jesenskim danima, počnete izrađivati vlastite i jedinstvene božićne čestitke. Osim što će ih primatelj više cijeniti, poklon koji ćete priložiti uz nju također će pridobiti na vrijednosti jer je vidljivo da ste se potrudili. 

4. Napravite kolače nekoliko tjedana unaprijed

Suhi, pečeni keksi mogu odležati u zamrzivaču i do tri mjeseca prije posluživanja. Kako bi vam za same dane prije Božića ostali samo kremasti kolači i slana jela, savjetujemo vam da keksiće napravite nekoliko tjedana unaprijed. 

5. Počnite s čišćenjem kuće

Osim proljetnog, organizirajte i predblagdansko čišćenje. Kako vas pospremanje i temeljito čišćenje ne bi dočekalo pred same blagdane, započnite s nekim poslovima već sad. Presložite podrum i tavan, riješite se što je više moguće stvari koje vam više ne trebaju i napravite mjesta za nove kojima sigurno nećete odoljeti pri blagdanskoj kupovini.