Ovo su znakovi da ste ovisni o šopingu i da vam je potrebna pomoć

Foto: YouTube screenshot

AKO se volite počastiti u šopingu svaki mjesec kad vam sjedne plaća, vjerojatno se volite i našaliti da ste šopingholičarka, no stručnjaci opominju da ovisnost o šopingu nije šala.

Jedno istraživanje na tu temu iz 2016. godine otkrilo je da je o šopingu ovisna svaka dvadeseta osoba na svijetu, ali i da se to rijetko shvaća ozbiljno, piše britanski Metro.

No to bi se uskoro moglo promijeniti jer je utjecajni američki zdravstveni i rehabilitacijski centar Priory dodao ovisnost o šopingu na listu poremećaja za koje pružaju usluge liječenja.

Ovo su neki od simptoma ovisnosti o šopingu koje su naveli na svojoj web stranici:

- trošenje više novca nego što imate,
- šoping kao posljedica ljutnje ili depresije,
- odlazak u šoping kako biste se osjećali manje krivima zbog prethodnog šopinga,
- svađe s bliskim ljudima zbog pretjeranog trošenja,
- gubitak kontrole nad svojim ponašanjem u šopingu.

Prepoznajete li se? Ako je vaš odgovor potvrdan, potrebna vam je stručna pomoć koju za sada možete dobiti samo u ustanovama spomenutog rehabilitacijskog centra u SAD-u i Velikoj Britaniji. 

No mnogi stručnjaci slažu se da ljude treba osvijestiti o tome da je ovisnost o šopingu poremećaj koji ne bismo smjeli banalizirati kako se ovisnici ne bi sramili potražiti pomoć, piše Metro. A s povećanom potražnjom, sigurno će rasti i broj ustanova koje će pružati takvu terapiju.