Pet neugodnih blagdanskih situacija i kako ih ove godine izbjeći

Foto: YouTube Screenshot

STIGLI su blagdani - najljepše i najradosnije doba godine... Koje to ponekad nije.

Sigurno ste barem jednom usred obiteljskog ručka odjednom postali meta brojnih škakljivih pitanja. Detaljno, gotovo rentgensko pregledavanje vašeg ljubavnog života pred ne baš bliskim članovima obitelji sigurno ne pamtite kao najdraži dio takvih druženja. No neugodne situacije nisu rezervirane samo za trenutke u kojima ste vi u ulozi gosta. Naime, čak i ako ste sami domaćin takvih druženja, neugodne situacije su itekako moguće...

Kako bi vam pomogla pripremiti se na vrijeme za potencijalne neugodne situacije, životna savjetnica Maggie Oldham otkrila je za InStyle kako nepoželjne teme zaobići, ali i kako izbjeći druge neugodne situacije.

Neki od gostiju su ušli u vrlo burnu raspravu - što sad?

"Dužnost domaćina je da osigura da se svi osjećaju ugodno te da zabava teče glatko. Ako vidite da situacija izmiče kontroli, uključite se u razgovor te pokušajte smiriti tenzije", objasnila je Oldham. Ako ni to ne upali, uvijek vam preostaje opcija da jednog od tih gostiju pozovete u kuhinju da vam pomogne sa serviranjem jela.

Zaista ne želite djecu na svojoj zabavi. Kako to reći prijateljima koji su roditelji?

Umjesto da zvučite bahato dok se svim silama trudite naglasiti da na vašoj zabavi djeca nisu dobrodošla, radije odaberite nešto uglađeniji način. Ako se odlučite na pozivnice (tiskane ili e-mail), sitnim slovima možete napisati kako je zabava rezervirana samo za odrasle. No ako vam je i to previše neugodno, možete smisliti nešto što će zvučati opuštenije. Recimo: "Veselimo se zajedničkom okupljanju koje priređujemo za sve nas odrasle."

Pozvali ste bivši ljubavni par koji se nije razišao u dobrim odnosima. Kako učiniti situaciju boljom za obje strane?

Ovo je poprilično škakljiva situacija. Ipak, nije nerješiva. Ovdje se, ističe Oldham, trebate fokusirati na raspored sjedenja. Smjestite ih razdvojeno s iste strane stola te između njih postavite nekoliko osoba kako ne bi dolazilo do neugodnih pogleda. Okružite svakoga od njih ljudima s kojima se dobro slažu kako bi ušli u odvojene razgovore i zaboravili da im bivši partner sjedi samo nekoliko stolaca udaljen od njih. 

Kako izbjeći neugodne teme?

Teme bi u ovakvim prilikama trebale biti zabavne i opuštene. Zato su apsolutno zabranjene priče o politici, a trebali biste prekinuti i svaki razgovor o vjeri koji ide u krivom smjeru (a vjerojatno će kad-tad poći) te pokušati izbjeći teme propalih ljubavnih veza i brakova. Pokušajte razgovarati o međusobnim postignućima, planovima, novostima i sličnim temama u koje će svako biti uključen i koje će održati atmosferu veselom i pozitivnom. 

Trebate li uvijek donijeti poklon domaćinu?

"Ako je zabava u domu domaćina - da", odgovorila je Maggie te objasnila kako to ne trebaju biti skupi darovi. Boca vina ili mirisna svijeća će biti sasvim u redu.

No ako je zabava na nekom drugom mjestu niste obavezni donijeti poklon. Ipak, bilo bi lijepo naknadno poslati barem e-mail zahvalnicu.