Pet razloga zašto vam mjesečnica traje predugo

Foto: Instagram

DULJINA trajanja mjesečnice varira od žene do žene te iz ciklusa u ciklus. No u kojem trenutku se treba ipak treba zabrinuti?

U prosjeku mjesečnica traje tri do pet dana, no nije zabrinjavajuće ni ako traje nekoliko dana duže, osim ako usto ne primijetite i ove simptome na koje je za časopis Glamour upozorila ginekologinja i autorica Sherry Ross:

Hormoni vam luduju

Policistični jajnici, ubrzan ili usporen rad štitnjače te drugi poremećaji u tijelu mogu utjecati na razinu ženskih hormona u tijelu i izazvati duže, bolnije ili neredovitije mjesečnice, kaže doktorica Ross. 

"Ako primijetite da vam se ciklus poremetio, najbolje bi bilo posjetiti liječnika kako biste provjerili je li mu uzrok neki drugi zdravstveni problem", savjetuje.

Koristite određene lijekove

Medicinski preparati poput tableta za štitnjaču, steroida i antipsihotika također mogu poremetiti razinu hormona u tijelu. "Ako koristite ijedan od navedenih lijekova, pobrinite se da ih uzimate pravilno, a ako imaju loš utjecaj na vaš menstrualni ciklus, razgovarajte s liječnikom o mogućim alternativama", savjetuje ginekologinja.

Nagla promjena težine

"Ako ste primijetili da vam mjesečnica traje duže nego inače te da ste se i u posljednje vrijeme naglo udebljali, to bi moglo ukazivati da ste prešli granicu svoje idealne težine", upozorava Ross i objašnjava da prekomjerna težina vodi do povišene razine estrogena u tijelu što za posljedicu može imati duže i bolnije mjesečnice.

Pod velikim ste stresom

Stres može utjecati na vaš menstrualani ciklus na razne načine, od toga da potpuno prestanete dobivati mjesečnicu do produljenja njezinog trajanja. 

"Prekid veze, smrt voljene osobe ili neki drugi stresan događaja u životu također mogu izazvati dugotrajnije mjesečnice i druge poremećaje u ciklusu, i u tome vam najbolje može pomoći razgovor sa stručnjakom", kaže ginekologinja.

Izloženi ste estrogenu u svojoj okolini

Dulje mjesečnice obično se javljaju kada je razina estrogena u tijelu veća od razine progesterona, objasnila je doktorica za Glamour i dodala da jednak efekt može imati i estrogen iz vaše okoline koji se može naći u plastici, pesticidima i nekim namirnicama koje jedete, poput mesa tretiranog hormonima. 

"Kako biste ublažili utjecaj vanjskog estrogena na ciklus, jedite što više hrane bogate vlaknima koja će spriječiti pretjerano apsorbiranje ženskog hormona u tijelo", savjetuje Ross.