Poklanjamo vam tri primjerka nove hit knjige "Biosupruga"!

PROFIL i Index Rouge poklanjaju vam tri primjerka nove knjige slavnog češkog pisca Michala Viewegha pod nazivom  "Biosupruga"! Sve što trebaš učiniti je otići na našu Facebook stranicu i napisati kako se zove bračni par o kojem govori dolje navedeni ulomak iz knjige "Biosupruga". Tri najbrže čitateljice osvojit će svoj primjerak ove zanimljive i duhovite knjige!

Michal Viewegh (1962.) pripovjedač, esejist i dramatičar, već je godinama najčitaniji češki autor. Karakterističan spoj humornog i sentimentalnog, ironičnog i misaonog u njegovim djelima pretvorio ga je u miljenika europske književne publike. Vieweghove knjige prevedene su na dvadesetak jezika, po njima je snimljeno više filmova, a postavljane su i kao kazališne predstave. U svojoj novoj knjizi "Biosupruga", ovaj duhoviti pisac otkriva nam smiješno-gorku stranu ispremiješane abecede suvremenog bračnog života (seks, roditeljstvo, preljub…), razumijevajući sve, ali ne štedeći ništa i nikoga. Donosimo vam ulomak iz knjige. Uživajte!

 "Ja sam starica. La Loba. Nisam kraljica, nisam čarobnica, niti amazonka  ja sam doula. Plešem sa životom i smrću. Žena sam koja je odbacila štikle i sada trči s vukovima. Potrčite sa mnom, sestre moje, povest ću vas natrag na duhovna područja koja su nam nekoć pripadala.

Od početka sam uvjerena da je brak Mojmira i Hedvike suvremena soft verzija stare priče o Modrobradom koji je ubijao svoje žene. Sigurno je znate: neiskusna ljepotica uda se za pohotnog bogatog monstruma koji joj naoko daje slobodu, ali ustvari ubija njezinu prirodnu ljepotu, talent i nesputanost. Mojmir, naravno, tvrdi da je Hedviki život pretvorio u suvremenu verziju bajke o Pepeljugi. Kad je tu tipično muški uobraženu misao izgovorio prvi put, Hedvika se navodno složila (prvom prilikom pitat ću je kako se ustvari dogodilo), ali kad danas čuje tu usporedbu, većinom se samo neodređeno nasmije, eventualno uz ironičnu opasku tipa: apsolutno ste u pravu,prinče.
Ali Mojmirovoj usporedbi s Pepeljugom ne može se osporiti određena logika - muška logika, naravno. Hedvikin otac je kočijaš, točno, a ja sam - očekivano - zla maćeha... Ha, ha!

Istina je da je Hedvika u vrijeme prvog susreta s Mojmirom, ujesen 2000. godine, radila na dječjem odjelu jednog od ogranaka Gradske knjižnice u Pragu, da je zarađivala manje od jedanaest tisuća bruto i stanovala s dvije prijateljice u iznajmljenoj prizemnoj garsonijeri u neboderu na samom kraju grada.Njezin životni prostor iznosio je devet kvadratnih metara, izračunao je Mojmir, i to ga je - a što drugo nego - dirnulo. Tadašnji Hedvikin jelovnik sastojao se isključivo od jogurta, povrća, jeftine tjestenine, zamrznute ribe i juha iz vrećice. Nikad u životu nije bila na moru (pitam se bi li Mojmir bio u stanju zaljubiti se u djevojku koja svake godine putuje primjerice na Kanarske otoke). Najskuplja boca vina koju je Hedvika u životu kupila koštala je devedeset kruna. I tako dalje.
Ali tobožnji princ već je bio na putu. Doslovno."

Jeste li zapamtile kako se zovu muž i žena iz ovog ulomka? Budite brze i svoj odgovor napišite na zid naše Facebook stranice. Bivše dobitnice naših nagrada ne mogu sudjelovati u utrci za ovu knjigu. Sretno!