Povijest bikinija: Kako je nastao najizazovniji kupaći kostim na svijetu

Foto: Beach Bunny, Guliver/Getty, Tumblr

FRANCUSKA, zemlja vina, sira i croissanta, svijetu je podarila i popularni kupaći kostim - bikini!

Premda se prvi oblici bikinija pojavljuju još u doba starih Rimljana, prvi kupaći kostim tog tada šokantnog kroja nastao je 1947. godine, a izumio ga je francuski inženjer Louis Réard.

Krenimo od početka!

1913. godine, kad je ženama po prvi puta dozvoljeno da sudjeluju na Olimpijskim igrama, nastao je prvi dvodijelni kostim koji se zapravo sastojao od dugačke majice bez rukava i kratkih hlačica. Osmislio ga je Carl Janzten, a premda je za današnje pojmove bio i previše čedan, u to je vrijeme izazvao pravi skandal.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, žene su odbacile suknje i počele kratiti rubove kupaćih hlačica te otkrivati mali dio struka, što se moglo pripisati i štednji na materijalu u doba opće nestašice.

1946. godine pariški dizajner Jacques Heim predstavio je "atome" - najmanji kupaći kostim na svijetu koji je sablaznio javnost. Ženama se sada vidio cijeli trbuh, a gornji dio bio je najmanji do sada.

Samo godinu nakon "atomea", na scenu stupa još manji badić, odnosno danas slavni bikini. Osmislio ga je francuski inženjer Louis Réard i nazvao ga prema atolu Bikini na kojem su se za vrijeme Prvog svjetskog rata testirale atomske bombe. Bikini se sastoji od 23 otoka koji okružuju duboku lagunu, a nalazi se u Tihom oceanu. Louisov kupaći kostim bio je napravljen od samo 76 centimetra materijala te je imao trokutiće umjesto klasičnog grudnjaka i tanke vrpce na bočnim stranama gaćica. Prva ga je nosila i svijetu predstavila plesačica Micheline Bernardini na jednom popularnom kupalištu u centru Pariza.



U pedesetim godinama, mnoge katoličke zemlje zabranile su pojavljivanje na plažama u "prostačkom bikiniju", no Louis je zadovoljno trljao ruke jer je dobio više od 50 000 pisama podrške od žena koje su jedva čekale da uskoče u bikini.

Poduzetni Louis pokrenuo je i reklamnu kampanju kojom je poručio ženama da kupaći kostim nije bikini ako se ne može provući kroz vjenčani prsten.

1957. prekrasna Brigitte Bardot za vrijeme trajanja filmskog festivala u Cannesu pojavila se na plaži u bijelom bikiniju s cvjetnim uzorkom, što su paparazzi s oduševljenjem dočekali, a žene diljem svijeta poželjele kopirati.



1960. Bryan Hyland izbacio je pjesmu "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini" koja je postala ultimativni hit i dala još jedan pečat odobrenja ovom izazovnom komadu.



1962. bila je još jedna značajna godina za bikini. Ursula Andress u bijelom je bikiniju izronila iz mora u filmu o Jamesu Bondu "Dr.No", a Playboy je po prvi puta na naslovnicu stavio ženu odjevenu u ovakav kupaći kostim.



1066. zanosna Raquel Welch postala je san snova mnogih muškaraca kada je odjenula krzneni bikini u filmu "One Million Years BC".



Obožavatelji "Star Warsa" nikad neće zaboraviti "svemirski bikini" koji je princeza Leia nosila u filmu "Star Wars Episode VI: Return of the Jedi", snimljenom 1983. godine.



U osamdesetim i devedesetim godinama, bikini na plažama bio je sasvim uobičajena stvar, a s trendovima mijenjali su se samo njegovi krojevi pa su tako gaćice imale viši izrez kako bi noge izgledale dulje.



U devedesetima stigli su i prvi debelo podstavljeni trokutići koji omogućuju push-up efekt, a do dan danas ovaj kroj kupaćeg kostima najpopularniji je i najprodavaniji artikl iz kupaćeg asortimana.