Prvi smo pročitali: Jedna od najljepših ljubavnih priča svih vremena

ONO što je Jojo Moyes uspjela postići svojom trilogijom ljubavnih romana, mnogim autorima ne uspijeva u cijeloj njihovoj karijeri. Treći i posljednji nastavak u kojem pratimo Lou upravo je stigao u knjižare i ispunio sva moja, pa i najveća, očekivanja. No moram vas upozoriti da biste, ako je već niste pročitali, trebali početi od prve knjige – „Tu sam pred tobom“. Finale nosi naslov „Još uvijek ja“, a odmah vam mogu reći da je Jojo još uvijek ona prava, izvrsna i neponovljiva autorica.

Lou Clark uvukla mi se pod kožu još u romanu ''Tu sam pred tobom'' i, iako sam plakala i gutala knedle čitajući ga, nastavak „Nakon tebe“ nije u meni pobudio istu razinu emocija. Bio je poput prijeko potrebnog flastera na rani dajući mi uvid u Louin život nakon Willa, u sve faze tugovanja nakon gubitka voljene osobe i nešto poput završetka.  Bila sam uvjerena da, ako i bude nastavaka, ja ih neću čitati. Štoviše, odmahivala sam glavom na sam spomen takve ideje. A onda je stigla vijest da Jojo piše još jednu knjigu o našoj dragoj Lou. I evo mene opet u problemu. Jer Lou je moja, naša, prijateljica, i kakvi bismo mi to prijatelji bili da ne želimo saznati kako je sada. Kako joj je u životu? Kako joj je na novom poslu? I kako funkcionira njezina veza na daljinu?

Tek što je stigla u New York, Lou onakva kakva je, no sad ipak malo samopouzdanija, prihvatila se posla i odlučila iz nove avanture iskoristiti i naučiti sve što se može. Kročila je u svijet Pete avenije, nama poznate kao dom super-ultra-turbo bogatih i radit će za Gopnikove kao osobna asistentica mlade supruge starijeg bogataša. U biti, kao osobna asistentica trofejne supruge; samo što Agnes nije tipična trofejna supruga, no Lou će i s time probati izaći na kraj.

Malo po malo, Lou istražuje i ostale čari New Yorka vodeći nas kroz jedan od gradova koji većina nas želi turistički posjetiti. Od Central parka, preko zgrada s vratarima na Petoj aveniji, do robnih kuća, ali i knjižnica u siromašnijim dijelovima grada te Louinog novopronađenog carstva, second hand trgovine vintage odjećom među čijim stalcima napunjenim odjećom po njezinoj mjeri pronalazi mnoge odgovore – u ovom romanu sve ćemo posjetiti.

Lou, radeći za Agnes i posjećujući s njom gala balove i domjenke, upoznaje i muškarca koji ju na prvi pogled doslovno obori s nogu jer djeluje kao duh iz prošlosti, no i on će tek biti jedna stepenica na njezinom putu pronalaženju sebe u novom svijetu.

I dok Lou korača ulicama New Yorka, njezin ''ambulance Sam'' i dalje je u Londonu, a njihova veza na daljinu je jedno od težih iskušenja. Kako će se njih dvoje uskladiti i je li uopće moguće biti u stabilnoj vezi kad vas dijeli ogromno prostranstvo oceana?

Osim toga, Lou se mora suočiti s nepravdom i zabadanjem noževa u leđa, ali i u takvim situacijama uspijeva pronaći ljude koji će joj pomoći i dati joj novi poticaj te pred njom otvoriti cijeli jedan spektar mogućnosti. Što je Lou odabrala i kakva će iz svega izaći ona nekadašnja djevojka u prugastim tajicama koja je spremna pokoriti svijet, krije se u ovim brižno ispisanim stranicama.

Iskreno se nadam da je ovo zadnje poglavlje koje će nam Jojo ispisati o Louisi jer želim zamišljati kako živi dobro, i neka samo živi, kako je želio Will, no znam da ako se Jojo opet odluči za pisanje nove knjige, mogu ja odmahivati glavom koliko želim, ali sigurno ću je pročitati jer bi me u suprotnom izjela znatiželja.

Moram li uopće napisati da sam knjigu u rukama imala u svakoj pruženoj prilici? Jer, vjerujte mi na riječ, ova je knjiga čista uživancija. Vratila nam se Lou sa svojim prugastim tajicama i odrasla je i pronašla je sebe, što je zapravo i glavna tema ovog trećeg nastavka. A Will? Will je, iako je njihova ljubav bila kratkoga vijeka, još uvijek njezina zvijezda vodilja i često pravi odgovor na sva njezina pitanja; a Lou ga spominje i često ga se sjeti, pa se tako i mi prisjetimo svega što joj je značio i uvijek će joj značiti.

Kao što sam spomenula, obavezno počnite s prvom knjigom trilogije, a ova neka vam ostane za kraj – a možda i neki novi početak.