Razmažena kraljica: 6 bizarnih pripravaka za ljepotu koje je koristila Marija Antoaneta

Foto: Press Foto

MARIJA ANTOANETA, supruga Luja XVI. živjela je od 1755. godine do 1793. i do dan danas je ostala na glasu kao najrazmaženija i najomraženija francuska kraljica.

Bila je iznimno tašta i vodila veliku brigu o svom izgledu, a njegovala se samo najboljim i najskupljim proizvodima koji su za današnje pojmove bizarni i opasni po zdravlje.

Ove "luksuzne" pripravke redovito je koristila:


1. ČIŠĆENJE LICA UZ POMOĆ GOLUBOVA

Mrtvih, a ne živih, premda ne znamo što je gore. Portal " The Toilette Of Health, Beauty, And Fashion" izvještava kako je ova kraljica redovito čistila lice proizvodom koji se zvao "Cosmetique de Pigeon" - vodicom u kojoj se kuhalo 8 golubova, pomiješanom sa sokom cvjetova ljiljana, krastavaca, dinje i limuna.

2. BIJELA KOŽA BILA JE "MUST"

Svijetla put ukazivala je na bogatstvo i pokazivala da žena ne mora raditi niti stajati na suncu. Nakon čišćenja lica, Marija Antoaneta na vrat i lice nanosila je proizvod "Eau d’Ange", tada poznati izbjeljivač kože.

3. RUKAVICE PUNE RUŽA ZA NJEŽNE RUČICE

Kako bi imala njegovane ruke, svake večeri Marija Antoaneta odlazila je na počinak s rukavicama napunjenim voskom, ružinom vodicom i bademovim uljem.

4. ŠAFRAN I SANDALOVINA ZA CRVENKASTO-PLAVU KOSU

Svoje plave lokne sa crvenkastim odsjajem održavala je pripravkom od šafrana, sandalovine i rhubarba, koju je također nosila preko noći.

5. REDOVITO NANOŠENJE MASKE ZA LICE

Omiljena maska za lice Marije Antoanete možda je najnormalnija stvar iz njezine beauty rutine po današnjim pojmovima. Njezine sluškinje masku su radile od mješavine konjaka, jednog jajeta, mlijeka u prahu i limunova soka. Ipak, ovo nemojte pokušavati kod kuće jer također ima svojstva izbjeljivanja.

6. OTROVNI RUŽ I RUMENILO


Kako bi napravila kontrast blijedoj puti, Marija Antoaneta nanosila je crvenu boju na usne i obraze. Koristila je skupocijeni karmin, pun kiselina i aluminija, dok su siromašnije žene koristile cinober, crvenu boju priređenu od živina (II) sulfida. Tada nisu znali koliko je to otrovno.