Rouge preporuka: Bestseler iz serijala koji je osvojio svijet fantastike

ULICAMA Ketterdama vladaju bande. Najpoznatija i najopakija među njima su Ološi: lopovi i razbojnici pod vodstvom starog i iskusnog Pera Haskella. No Per Haskell zapravo je čovjek u sjeni. Pravo vodstvo bande pripada Kazu Brekkeru, lopovu i obijaču brava, čije je ime poznato daleko izvan granica Ketterdama.

Kada trgovac po imenu Jan Van Eck Kazu ponudi posao, gotovo neizvedivu otmicu, i pogodi se s njime za astronomski iznos, Kaz će morati okupiti pouzdanu ekipu koja je sposobna izvesti nemoguće. Naime, u Ledenom dvoru, neprobojnoj utvrdi, Fjerdanci čuvaju Bo Yul-Bayuma, tvorca jurde parem – droge koja moći običnih griša (ljudi s posebnim magijskim karakteristikama) potencira i pretvara ih u ubojite demone. Kaz je taj koji ga mora izbaviti i predati Van Ecku, a ovaj će se pobrinuti da jurda parem nikada više ne dospije na ulice Ketterdama. No Van Eck nije jedini koji se pokušava domoći Bo Yul-Bayuma…

Kaz Brekker, zvan Prljavoruki, okupit će šaroliku ekipu za provedbu plana:

Inej, svoju desnu ruku, poznatiju kao Prikaza, špijunku bez premca; Jespera, pouzdanog strijelca, koji na posao pristaje zbog dugova u koje ga je uvukla njegova kockarska narav; Ninu Zenik, grišu srceparateljicu, koja otplaćuje dug savjesti u bordelu i naknadu za obavljen posao vidi kao bijeg iz zatočeništva svog duga, budući da peti član Kazovog tima, Matthias Helvar, sjedi u zatvoru nepravedno, njezinom krivnjom. Posljednji, šesti član, stručnjak za eksplozive Wylan Van Eck, osim što je koristan dodatak timu, ujedno predstavlja osiguranje za ugovoreni iznos, jer je sin naručitelja Jana Van Ecka.

Prije nego što krenu u misiju koja im je povjerena, ekipa mora izbaviti iz Paklenih dvera, strogo čuvanog zatvora, Matthiasa Helvara, koji Ledeni dvor poznaje bolje nego itko i koji će im svojim poznavanjem unutrašnjosti utvrde pomoći pri planiranju otmice te bijega nakon obavljenog posla.

U napetoj fantasy akciji neće nedostajati borbe – između likova, ali i unutar njih samih – testiranja odanosti, trenutaka koji će vas držati prikovanima za stranice, koje ćete manično okretati. Autorica Leigh Bardugo zaista zna isplesti priču, kreirati neviđenu napetost i duboke likove s vlastitim demonima. Kako misija bude napredovala, likovi će nam, jedan po jedan, otkrivati svoju prošlost i temelje na kojima su odnosi među njima izgrađeni.

Nevjerojatno detaljno složena priča, krcata akcijom i kompliciranom, mračnom prošlošću likova, kroz njihovu nemoguću misiju pokazat će nam da ponekad stvarno možemo navijati za lopove i razbojnike. Mlada ekipa odmetnika, kroz pustolovinu života, suočit će se s vlastitom prošlošću, ali i s očekivanjima od vlastite budućnosti te razlozima zbog kojih su uopće pristali sudjelovati u samoubilačkom pothvatu. Svatko od nas pronaći će svog “favorita” među likovima, a ja moram priznati kako su mi, između šest glavnih likova, daleko najviše srcu prirasle Inej i Nina, koje su prikazane kao snažne samosvjesne žene i koje su međusobno stvorile pravi ženski savez i podršku kakvu rijetko srećemo u knjigama.

Čitav svijet griša – u originalu grishaverse – prostire se preko pet odvojenih serijala, među kojima duologija "Šest vrana" kronološki prati trilogiju "The Shadow and Bone", a slijede je još duologija "The Nikolai" te zbirka priča "The Language of Thorns" i dnevnik svijeta griša "The Severed Moon".

Treći nastavak "Šest vrana", koji bi duologiju mogao pretvoriti u trilogiju, navodno bi trebao pratiti priču likova "mnogo godina kasnije". No mi prvo moramo otkriti što čeka Kaza i ekipu u drugom nastavku "Crooked Kingdom".

U zahtjevnom, ali iznimno vjerno izvedenom prijevodu Ire Wache-Biličić i Damira Biličića, "Šest vrana" uskoro dolazi na police naših knjižara.