Rouge preporuka: Nova biografija najslavnije žene svijeta

Foto: Getty Images, EPA-EFE, Promo

SIGURNO se pitate tko je to jer, realno, danas su mogućnosti nebrojene. Kim Kardashian, Madonna, Angelina Jolie, Beyonce, Rihanna, Jennifer Lopez ili možda Lady Gaga? Ne. Ona je jedna jedina, neponovljiva i besmrtna Marilyn Monroe.

I dok se danas popularnost mjeri brojem fanova na Facebooku ili Instagramu, njezini su obožavatelji rušili vrata hotela kako bi je samo načas ugledali. Više od pedeset godina prije interneta i društvenih mreža, Marilyn je izluđivala gomile i bila fascinantna pojava u svakom pogledu. Možda nije gomilala milijune dolara na svom računu kao prethodno spomenute dame, prodavala parfeme, make-up ili modne linije, ali slave i svega što dolazi s njom joj svakako nije nedostajalo. Ukratko, ona je bila i ostala istinska ikona.

Charles Casillo američki je scenarist i pisac koji nam po drugi put piše o ovoj nevjerojatnoj ženi. Prva knjiga objavljena je 1999. godine pod naslovom “Marilyini dnevnici”; to je fiktivna priča o njezinim nepostojećim, navodno izgubljenim dnevnicima. Iako je djelo mašte, brojni su čitatelji potvrdili da se autor uvukao pod kožu i u misli Marilyn. 

Drugo djelo je stvarna biografija, u originalu objavljena 2018. godine, a prošli mjesec i u hrvatskom prijevodu. “Javni i tajni život Marilyn Monroe” pripovijeda nam novu priču o slavnoj glumici i stvarnoj ženi koja je stajala iza tog blještavila. Temeljena na dosad nepoznatim intervjuima i ponovno pregledanim prethodnim istraživanjima, knjiga nam donosi jedan sasvim svježi prikaz njezina životnog puta.

Da to nije još samo jedna u nizu knjiga na temu Marilyn, Charles Casillo dokazuje iznoseći drugačije poglede na već svima dobro znane situacije. Pa tako saznajemo da joj je Elizabeth Taylor pred kraj pokušavala pomoći na mnoge načine iako su mediji stalno pričali o njihovu rivalstvu. Potom je pronađena i golišava scena s Clarkeom Gableom koja se smatrala izgubljenom. A ono što je izuzetno zanimljivo jest način na koji je prikazan posljednji dan njezina života jer vidimo kako manjak komunikacije i nekoliko krivih odluka mogu dovesti do zastrašujućeg završetka.

Odlično ispričan je i prvi dio biografije, u kojem je Marilyn još uvijek Norma Jean Baker, a govori o njezinom djetinjstvu. Prvi put možemo shvatiti korijene njezina kasnijeg ponašanja i nevjerojatne tuge i usamljenosti koju je osjećala bez obzira na to koliko ljudi ju je okruživalo i obožavalo. Manjak moralnog uzora u njezinu životu, prvenstveno zbog bolesne majke, ali i oca kojeg nije poznavala, zatim različiti svjetonazori s kojima se susretala dok je lutala po udomiteljskim domovima te u konačnici podcjenjivanje koje je doživljavala dok se uspinjala, učinili su je tragično slavnom.

I nekako na svim tim stranicama doživljavate Marilyn onakvu kakvom se i sama vidjela i osjećala. Možete savršeno shvatiti zašto su joj propala sva tri braka i zašto nikada nije nikome pripadala. Njezina slava nadilazila je sve s kojima se susretala, no unatoč tome i dalje su je podcjenjivali, diskriminirali kao ženu i premalo plaćali. I dok joj novac nije bio bitan, ona je samo tražila nekog da je voli i da bude voljena. Nažalost, to je tražila na krivim mjestima.

Bez obzira na njezinu preuranjenu smrt, Marilyn Monroe će živjeti vječno. Na sam spomen tog imena, svijet pomisli na savršenu platinastu božicu predivne kose, crvenih usana, porculanskog tena i polusklopljenih očiju. I iako su tvrdili da je osrednja glumica i loš model, nitko neće zaboraviti scenu u bijeloj haljini iznad ventilacijskog otvora ili kako je pjevala ''Happy Birthday Mr. President'' Johnu F. Kennedyju u svjetlucavoj haljini koja se 2016. godine prodala za vrtoglavih 4,8 milijuna dolara.

I onda, što vi mislite, tko je najslavnija žena svijeta?