Rouge preporuka: Psihološki triler zbog kojeg ćete poželjeti izbrisati Facebook

Foto: Instagram, Promo

FACEBOOK i ostale društvene mreže u isto su vrijeme pozitivne i negativne jer zrcale ono najbolje i najgore u ljudima.

S jedne strane imamo humanitarne akcije koje spašavaju živote, a s druge trolanje i brojne prijetnje. Britanska autorica Laura Marshall u svojem se prvijencu poigrala najpomaknutijom verzijom Facebooka kao platforme za teror. Triler "Zahtjev za prijateljstvo" koji je nedavno objavljen na hrvatskom jeziku, jeziv je podsjetnik na gotovo potpun gubitak privatnosti u našem dobu. 

Priča prati Louise, sada odgovornu majku koja želi najbolje za svoje dijete, a koja je primila zahtjev za prijateljstvo na Facebooku od prijateljice iz srednje škole. Jedini je problem (i to prilično velik) to što je dotična Maria Weson nestala na maturalnoj večeri još 1989. godine i od onda joj se izgubio svaki trag, pa je policija nakon istrage djevojku proglasila mrtvom. Unatoč tome što se na prvu prestrašila, na vidjelo počinje izlaziti mogućnost da su Louise i njezini prijatelji na toj maturalnoj večeri imali nešto s Marijinim nestankom. Možda čak dosta toga. Ova uplašena i brižna majka, čini se, nije u potpunosti nevina.

Bliži se godišnjica mature na kojoj će Louise sresti stare prijatelje iz srednje škole, a čitavo vrijeme nije sigurna radi li se o nečijoj pomaknutoj šali ili se Maria stvarno pojavila. Kako je knjiga pisana u prvome licu, čitatelj se zajedno s Louise propituje o toj situaciji prije mnogo godina, a sve jasnije postaje i kako bi njezin trenutačni život mogao biti u opasnosti zbog jednog, naizgled sasvim običnog, zahtjeva za prijateljstvo na Facebooku. 
Ubojstvo djevojke iz 1989. središnji je dio ove priče, a tijekom čitanja shvatite da, sa svakom novo stranicom, počinjete sumnjati u gotovo sve likove koji se pojavljuju. Spisateljica je savršeno spojila priču koja se odvija u sadašnjosti s dijelovima iz prošlosti, a čitate je prožeti trncima jer osjetite svaki pomak situacije i dođe vam da grizete nokte zbog stresa i iščekivanja što će se dogoditi sljedeće. Također, čitatelje ova priča može potaknuti da malo razmisle o tome kako se odnose prema ljudima oko sebe, ali i da pripaze na društvene mreže jer netko bez imalo problema može saznati sve o vama – gdje se nalazite, što volite i koji su vam planovi. Sjajan psihološki triler koji se istaknuo vrhunskim pripovijedanjem i autoričinim talentom za stvaranje napetosti iz svakodnevnih situacija.