Rouge preporuka: Svijet američkog predgrađa u jednoj od najboljih knjiga godine

Foto: Instagram, Promo

CELESTE NG donedavno je kod nas bila relativno nepoznato književno ime, ali posvuda na internetu mogli ste vidjeti da se nešto događa i svi smo čekali na prijevod nekog njezinog romana.

Sve dok iz Mozaik Knjige nisu najavili knjigu "Mali požari posvuda" (engl. "Little Fires Everywhere") kada je i domaća blogosfera eksplodirala u očekivanju. Spisateljica čiji je roman bio proglašen najboljim u prošloj godini prema izboru korisnika Goodreadsa definitivno nije mogla biti promašaj, a čim krenete čitati knjigu shvatit ćete i zašto.

Priča je smještena 20 godina unazad (od danas) u Shaker Heightsu, mirnom predgrađu Clevelanda strukturiranom kao prava utopija. Da, mislili ste da takvo što ne postoji no očito je moguće. Možda. Sve dok se u taj idilični predio američkog grada ne doseli obitelj sa zanimljivom prošlošću. No, krenimo ispočetka. Elena Richardson i njezina obitelj savršeno opisuju ovaj gradić. Igraju po pravilima i to im je stil života sve dok se Mia Warren i njezina kćer Pearl ne dosele i od njih unajme kuću. Brzo se integriraju u stil života ove mirne zajednice, a još brže postanu glavna tema razgovora svih stanovnika. Nitko im ne može odoljeti i sve zanima njihov život, kao i njihova prošlost. Što je na površini mirno, najčešće u dubini ima vrtloge.

Mia je fotografkinja i radi sve što je u njezinoj moći da si tim poslom osigura stabilan život, a njezina kćer, za razliku od nje, nema problema s mirnim stilom života kakav se njeguje u njihovoj novoj zajednici. Postane skoro pa dio obitelji Richardson, a sve se odvija savršeno dok splet okolnosti ne uzdrma prividni mir. Stari obiteljski prijatelji Richardsona pokušaju u jednom trenutku posvojiti dijete kineskoga podrijetla, a borba za skrbništvo odjednom podijeli grad te Elena i Mia dolaze na različite fronte te borbe. Elena sve više krene sumnjati u Miju i njezine motive, a ide toliko daleko da odluči prokopati sve o Mijinoj prošlosti. Ipak, nije spremna na sve što će otkriti i svaki daljnji potez značit će više za nju i njihovu okolinu od onoga što je na početku očekivala.

Spisateljica tijekom čitave knjige toliko dobro secira svaki lik da ćete jedva čekati svaku sljedeću stranicu, a sve što se dogodi jednako će vas iznenaditi pri kraju kao i na početku priče. Ovaj roman postao je veliki bestseler iako izlazi iz okova žanra. Svidjet će se većini čitatelja koji vole autoricu Liane Moriarty jer, Celeste također voli zadirati u tajne suvremenih zajednica i obitelji. Osim toga, produkcijska kuća Reese Witherspoon je odmah zgrabila prava za ekranizaciju pa i to očekujemo uskoro. Knjigu nećete ispustiti iz ruku, a možete je ugrabiti na skorašnjem Interliberu.