Rouge preporuka za vikend: Kafić na kraju svijeta

Instagram,Promo

NEKOLIKO pitanja za čitatelja odmah na početku: Zašto ste ovdje? Bojite li se smrti? Jeste li ispunjeni? Da, znamo, odmah zaboli glava, ali doći će trenutak u životu svakog od nas kad ta pitanja moraju dobiti odgovor.

I zato je najbolje olakšati si i na vrijeme pročitati knjige u kojima se o tome govori na vrlo pristupačan i inspirativan način. Jedna je od njih, i to prilično dobra, Kafić na kraju svijeta.

Bježeći od svakodnevnog stresa na prijeko potreban odmor, John će se naći u neopisivoj gužvi – prevrnuta cisterna s otrovnim sadržajem stvorila je nezamislivu gužvu na autocesti koja ga je trebala odvesti na punjenje baterija. Suočen s izborom između dodatnog čekanja u koloni neodređen broj sati dok se cesta ne raščisti i nastavka putovanja nepoznatim okolnim puteljcima, prilično frustrirani John odabrat će drugu opciju.

Nakon sati i sati vožnje u neodredivom smjeru, na izmaku snaga i goriva u automobilu, na pragu je odustajanja i pomirbe s činjenicom da će noć provesti u automobilu. U trenutku najvećeg očaja, pred Johnom će se na nepreglednoj čistini ukazati mala bijela zgrada u kojoj se nalazi kafić vrlo zagonetnog imena “Zašto ste ovdje?”. Lokal neobičnog imena, ali sasvim običnog izgleda, pružit će Johnu topli obrok i informaciju o tome gdje se nalazi i kako da stigne na svoje odredište, no ti će odgovori biti puno kompleksniji no što se mogao nadati.

Pomnim proučavanjem jelovnika uočit će da isti na sebi sadrži tri neobična pitanja. Za vrijeme svog obilnog obroka u toplom lokalu, John će o značenjima pitanja i mogućim odgovorima razgovarati s konobaricom, kuharom i jednom gošćom čija će potpitanja i razne anegdote pokazati Johnu gdje se nalaze njegovi odgovori na tri pitanja. Nakon noći provedene u “Zašto ste ovdje?” kafiću, John će svoje putovanje nastaviti u smjeru onoga što je pronašao slušajući mudri trojac u crvenom separeu.

Nakon prijelomnog životnog događaja u dobi od trideset i tri godine koji je Johna Streleckog uhvatio na proputovanju dalekim zemljama, tadašnji menadžer s nimalo spisateljskog iskustva osjetio je neizrecivu potrebu da piše. Inspiracija za “Kafić na kraju svijeta” stigla je potaknuta tim događajem i riječi su samo tekle iz njega. Knjigom je promijenio mnoge živote, ali najveću promjenu doživio je on sam koji je nakon objave ove pronicljive i nadahnjujuće knjižice postao drugi čovjek. Od tada je objavio još četiri knjige, a cijenjeni je i motivacijski govornik o smislu života i kako ga naći.

Knjiga je često nazivana “Alkemičarom dvadeset i prvog stoljeća”, i sigurno će vas potaknuti da se zapitate koji je smisao našeg postojanja na ovom planetu. Ne našeg kao vrste, nego našeg kao jedinke imenom i prezimenom. Zašto smo toliko podložni slijeđenju zadanih normi za koje ne znamo niti tko ih je zadao? Zašto smo skloni voditi se materijalnim i koliko je tu kriva industrija oglašavanja? Zbog čega je postalo normalno odricati se onoga što nas veseli sada kako bismo si osigurali uživanje u istim tim stvarima kada budemo u mirovini? Koliko smo sposobni i koliko je važno slušati unutarnji glas i želje srca istovremeno utišavajući vanjsku buku? Zašto su ljudi evolucijski postali robovi života u mjesto da uživaju u njemu?

Kroz priče, anegdote i samopropitkivanje, glavni junak izvodi zaključke upravo o ovim važnim pitanjima i životnim dilemama. Što je Smisao Života i kako ga pronaći, glavna je nit vodilja ove knjige, a taj Smisao svatko od nas mora pronaći sam. Tek tada moći ćemo iskreno uživati u svakom danu, u svemu što radimo i više neće biti potrebe za punjenjem baterija, jer samo postojanje služit će kao neiscrpan izvor životne energije.

"Ne možeš se bojati da nećeš imati priliku učiniti nešto ako si to već učinio ili to radiš svakoga dana."

U trenucima sumnje, kada vas život vuče prema dnu, poželjet ćete imati ovu knjigu pri ruci da vas podsjeti koliko je sreća blizu, samo treba imati hrabrosti prići joj i zamoliti za ples jer "...katkad ni ne znaš koliko si spreman za nešto što će te ispuniti."