Rouge preporuka za vikend: Strastvena i zabavna ljubavna priča puna prave čarolije

Foto: Instagram, Promo

PRIČE o putovanju kroz vrijeme te ljubavnicima koji se susreću negdje na rubu vječnosti nisu novitet. 
Tako će svi koji su čitali Tuđinku Diane Gabaldon već na samom početku ovog zabavnog romana i nesvjesno povući paralele s tom knjigom (po kojoj je snimljena jedna od najgledanijih serija, a koja još traje). No nakon nekoliko stranica sličnosti nestaju u cijelosti. Jer samo dašak paranormalnog dovoljan je kako bi nas uveo u jedan sasvim drugačiji svijet. Zaplet ove priče je zabavno fantastičan, pomalo genijalan i šašavo smiješan, a kombinacija ovih karakteristika zarobit će vašu pažnju poput srednjovjekovnih okova. Nakon toga nema puštanja knjige iz ruku do samoga kraja.

O Jastrebu, Škotu iz šesnaestog stoljeća, širile su se legende cijelom Škotskom i Vilinskim kraljevstvom, a glas o njegovoj sposobnosti zavođenja odjekivao je i puno dalje. Zbog toga je vilinska kraljica (da prava vilinska kraljica!) pričama o njemu odlučila učiniti svoje ljubavnike ljubomornima. No dok Jastreb ljubuje, drugi mu kroje sudbinu. Škotski kralj mu se želi osvetiti zbog starih nesuglasica s njegovim ocem, a to namjerava učiniti namještenim vjenčanjem.

Ali buduća mlada umire prije ''sretnog'' događaja. Ovdje se u priču upliću lukavi vilenjaci koji preminulu mladu zamijene ženom iz dvadesetog stoljeća koja je ljubavi rekla zbogom i sigurno se nikada neće zaljubiti u Jastreba. A kada Jastreb ne uspije zavesti neku ženu, postaje nesretan te će kraljeva osveta - kao i pakleni plan ljubomornih vilenjaka - biti potpuna.

Vilenjaci će našu junakinju čarolijom dovesti iz našeg vremena direktno u šesnaesto stoljeće, kako bi zamijenila tragično preminulu mladu. Njemu, Jastrebu koji se nikad nije zaljubio, smjestit će ženu koja će mu moći odoljeti, dok on njoj neće. Dodatnu vatru između njih dvoje potpirit će jedna osoba koja skriva svoje pravo lice. On je prekrasan i tajanstven kovač imena Adam Black, osoba iza čije maske neodoljivog ljubavnika se krije netko drugi.

Brak između tvrdoglavog Škota i moderne (još tvrdoglavije) žene na početku ne funkcionira najbolje zato što su razlike jednostavno prevelike – ipak ih razdvaja nekoliko stoljeća. No s vremenom, kako se njihova ljubav produbljuje, nalaze kompromis. Iako zvuči kao klišej – na početku se mrze, kasnije se ludo zavole, da, da – autorica je ispod površine utkala sve probleme tadašnjeg vremena. Put spoznaje kojim likovi prolaze je dugačak, i s preprekama, no svi ga moraju prijeći. Predrasude šesnaestog stoljeća u ovoj su knjizi opisane s puno humora i vrckavosti, a cijeli je roman obogaćen opisima koji stvaraju snažnu, gotovo opipljivu atmosferu. Osim toga, ova priča je strastvena i obiluje eksplicitnim scenama vrućeg seksa, a to nikada nije loše. Pogotovo ne kada su ti opisi odlični.

Karen Marie Moning u svijetu je poznata po svojem paranormalnom serijalu Fever (Groznica). Nadnaravno je pečat koji je utisnula u sve svoje knjige te nije zaobišao ni serijal Highlander na kojem  je brusila svoje umijeće pisanja. Ljubav izvan vremena (engl. Beyond the Highland Mist) prva je knjiga serijala kojom nas autorica uvodi u ovaj šaroliki svijet i u kojem će svatko pronaći nešto za sebe.

Čarolija, paranormalno, vilenjaci, putovanja kroz vrijeme i romansa, glavni su sastojci, a kada su u rukama vještog autora, nastaje vrlo ukusan književni obrok. Stoga, ako ste ljubitelj čvrstih alfa-muškaraca, žena koje znaju što žele i naleta fenomenalne mašte, nemojte propustiti ovu knjigu. Nasmijat ćete se mnogo puta jer su dijalozi urnebesni. A oni koji se pitaju što je toliko privlačno u škotskim gorštacima o kojima su napisani brojni bestseleri, odgovor će dobiti kada se podigne kilt jednog od njih. Postoji velika mogućnost da ovi kršni momci ispod seksi haljinice ne nose baš ništa.