Rouge preporuka za vikend: Tko je žena iza Mona Lisina osmijeha?

MODERNO vrijeme povezanosti preko interneta, u suprotnosti s općim mišljenjem, nekima je od poznatih umjetničkih djela podarilo dodatnu slavu. Iako je Mona Lisa uvijek bila popularna, doba selfieja tu je sliku Leonarda da Vincija izravno povezalo s ljudima kojima je umjetnost, da se blago izrazimo, inače strana.

U pariškom Louvreu, muzeju koji udomljuje brojna remek-djela, Mona Lisa je slika pred kojom ćete vidjeti najviše ljudi. Najčešće odlaze razočarani veličinom platna te na društvene mreže stavljaju lucidne komentare poput „nije baš nešto”, „jedva mi je ušla u kadar”, „da je barem malo veća” ili legendarni „bolje izgleda na netu”. Povezano s time, Mona Lisa je i jedna od onih slika kojima se internetskim memovima pokušava ismijati moderna opsjednutost autoportretima, posebice onima naziva „duck face”. Kao i većina remek-djela, Mona Lisa većom eksponiranošću ostaje sve tajnovitija i neshvaćenija. Slična sudbina zadesila je i model koji je Leonardo naslikao podarivši mu najpoznatiji smiješak svih vremena.

Tko je bila „prava” Mona Lisa? Autorica knjige „Mona Lisa: Biografija” upustila se, nakon brojnih posjeta Italiji, u istraživanje podrijetla Leonardove inspiracije. O velikanima povijesti postoje brojni dokumenti pa nije teško ispričati novim generacijama njihovu priču, no kada se radi o Mona Lisi, prošlost je obavijena velom tajne. Je li postojala? Je li bila plemkinja ili obična žena? Tajni je, čini se, više nego odgovora...

Čitatelj se, zajedno s autoricom Dianne Hales, vraća u Firencu u doba renesanse kada se dogodilo jedno od najvećih buđenja ljudskoga duha ikada. Tada je Italija nudila inovativna rješenja u znanosti, financijama i umjetnosti. Ulicama su hodali geniji o kojima danas samo možemo sanjati. Ti geniji, među kojima je da Vinci jedan od najpoznatijih, dolazili su u dodir s osobama iz svih dijelova društvene ljestvice. I tada je nastala slika „Mona Lisa”.

Mona Lisa Gherardini del Giocondo, bila je iz plemićke obitelji, a rođena je u Firenci 1479. godine. Tijekom svojega života postala je majkom šestero djece, a preminula je u dobi od 63. godine. Prateći tragove Mona Lisina života, autorica istovremeno oslikava tadašnje društvo te prikazuje svakodnevni život stanovnika Firence.

Ova knjiga nije samo biografija, daleko od toga. U njoj ćete pronaći svjedočanstvo o jednom neponovljivom vremenu u kojem su se stvarala istinska čuda, a „Mona Lisa”, samo je jedno od njih. Vrlo zanimljiva povijesna studija koju se isplati pročitati jer ćete naučiti puno više nego što biste isprva pomislili.