Rouge preporuka: Zašto je knjiga jednog jogija postala pravi hit u knjižarama

Foto: EPA-EFE, Promo

NEDAVNO se u knjižarama pojavio prijevod knjige „Unutarnje inženjerstvo” mistika i vizionara Sadhgurua. Nije prošlo više od nekoliko dana, a knjiga je već postala hit.

Sadhguru nam objašnjava kako naš unutarnji svijet može biti baš onakav kakav želimo ako primijenimo jogijske tehnike. Nadahnuti uvidi ovog vizionara o postojanju dimenzija koje nadilaze um i tijelo popraćeni su vrlo praktičnim uputama kako bismo i sami okusili beskonačnost, ali i omogućili svojem umu i tijelu da optimalno funkcioniraju u materijalnom svijetu. Njegove su poruke kristalno jasne, primjenjive i duboke te će uzburkati srce suvremenog duhovnog tražitelja i zaintrigirati sve one koji žele više radosti i mira.

Ponukani nedavnim fotografijama obavijesti po školama koje tvrde da je joga „đavolja rabota”, odlučili smo vam predstaviti o čemu se radi u ovoj knjizi.

1. Demistificira značenje riječi guru koja prečesto ima negativno konotaciju

Prečesto se događa da kada nekog nazivate guruom, to zvuči kao uvreda. Sadhguru o svojim iskustvima priča na izravan način te nas upućuje kako slijediti duhovni put koji on poznaje. On ne glumi gurua – naprotiv, razgolićuje se pred čitateljem pokazujući da nema potrebe za mistifikacijom ako ste iskreni.

2. Spušta duhovnost na zemlju

Duhovnosti pristupa na vrlo jednostavan i razumljiv način, otkrivajući kako je ona intrinzični dio života svakoga od nas. Ona je iskra koja omogućuje neslućene razine osobnog razvoja i to u upravo onakvoj svakodnevici i okolnostima u kojima živimo. Ali i demistificira neka uvjerenja koja su uvriježena, a govore nam što i kako bi duhovnost trebala izgledati. U konačnici, svaki je čovjek drugačiji, a koristi od duhovnih vježbi ima jedino ako u njemu dođe do duboke promjene.
 
3. Duhovna praksa za njega nije apstraktna

Riječ „duhovnost” za Sadhgurua nije filozofska kategorija već obuhvaća um i tijelo i disciplinu u svakodnevnom životu jednako koliko i mistična iskustva. Dakle, duhovnošću se bavite jedino i isključivo ako je prisutna u vašim djelima. Puste priče ostavite organiziranoj religiji koja od njih ima koristi. Ono što radite u duhovnoj praksi mora se odražavati u svakodnevici, inače je nebitno.

4. Za njega nema tabu teme

On govori o politici, gospodarstvu, ekološkim promjenama i Greti Thunberg, ali i o pornografiji, masturbaciji, životu s više partnera, pa sve do prehrane i tjelesnog zdravlja. Ne osuđuje i ne odnosi se prema čitatelju s visoka, docirajućim stilom. Brojni video klipovi na YouTubeu prikazuju ga kao vrlo realnog i skromnog čovjeka koji se usudi misliti za sebe te govoriti o „škakljivim” temama.

5. Inspirativan je govornik

Tijekom godina gostovao je na najpoznatijim svjetskim sveučilištima poput Oxforda, Stanforda, Harvarda, na Ekonomskom forumu Ujedinjenih naroda te u kompanijama poput Microsofta i Googlea. Spajajući duhovne uvide sa svjetovnim, Sadhguru pokazuje kako prakticirati svoju vjeru u svakodnevnom životu i na svim razinama.

6. Jogi nema zadani oblik, slobodan je

Iako meditira svaki dan i izgleda kao pravi indijski sveti čovjek, pasionirani je ljubitelj motora koji neprestano vozi od svoje mladosti, kaže da je jedno vrijeme doslovno živio na motoru. Kada se bavite duhovnošću na ispravan način, nemate ograničenja u izgledu, interesima i ponašanju. Krajnji je cilj sloboda, a ova knjiga nudi načine kako je postići.