Sedam malih navika koje će vas učiniti puno sretnijima

IZREKA kaže da je sreća u malim stvarima, a isto tvrdi i znanost.

Stoga, ako se u ovim teškim vremenima ne znate izboriti s tugom, uvedite ovih sedam malih svakodnevnih navika koje će vas usrećiti više nego što očekujte, piše časopis Stylist.

1. Slušajte veselu glazbu 9 minuta

Samo 9 minuta slušanja vesele glazbe dnevno može vam znatno popraviti raspoloženje, pokazalo je istraživanje Britanske akademije zvučne terapije (BAST) koje je objavljeno ranije ove godine. S obzirom na to da popularne pjesme u prosjeku traju malo više od tri minute, tri vesele pjesme dnevno su i više nego dovoljne, a za to svatko ima vremena.

2. Pojedite nekoliko kockica tamne čokolade

Prošlogodišnje istraživanje koje je proveo londonski University College otkrilo je da ljudi koji svakodnevno jedu tamnu čokoladu imaju 70 posto manje šanse za obolijevanjem od kliničke depresije u odnosu na one koji uopće ne jedu čokoladu. Zašto? čokolada s minimalno 60 posto kakaa sadrži antioksidanse i psihoaktivne sastojke koji potiču bolje raspoloženje te mogu čak izazvati i osjećaje euforije.

3. Sunčajte se, ali oprezno

Izlaganja sunčevoj svjetlosti potiče pojačan rad takozvanog hormona sreće, odnosno serotonina zbog kojeg se osjećate i smirenije te fokusiranije.

"Sunce djeluje na receptore u mozgu koji utječu na naš mentalni status i opreznost", objasnio je za Forbes doktor Michael Roizen iz klinike Cleveland. Upozorio je i da pritom obavezno trebate nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom, kao i da bi bilo dobro izbjeći izlaganje suncu kada je njegove zračenje najjače.

4. Ponovno pogledajte Titanic ili neki drugi tužni film

Da, dobro ste pročitali, tužni filmovi poput Titanica mogu kratkotrajno popraviti vaše raspoloženje jer vas potiču da se osvrnete na pozitivne stvari u svojem životu, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Ohio.

"Tragične prče obično se fokusiraju na vječnu ljubav pa ljude koji ih gledaju potiču da razmišljaju o voljenim osobama i da budu zahvalni na njima", objasnila je voditeljica istraživanja, profesorica Silvia Knobloch-Westerwick.

5. Prošetajte 12 minuta

Šetnja od samo 12 minuta popravit će vam raspoloženje jednako kao i jednosatna tjelovježba. Psiholozi sa sveučilišta u Iowi proveli su istraživanje na svojim studentima i zaključili da kratka šetnja kampusom, odnosno u vašem slučaju prirodom, potiče bolje raspoloženje, veće samopouzdanje i više energije.

6. Uživajte u dugoj kupki

Iako je općepoznato da duga kupka može djelovati opuštajuće, istraživanje njemačkog Sveučilišta Freiburg iz 2018. godine pokazalo je da 30 minuta kupke podiže raspoloženje bolje od tjelovježbe u jednakom trajanju. Također, već prije je dokazano i da vam topla i duga kupka prije spavanja može pomoći da lakše zaspite.

7. Pomirišite limun (ili svježe pokošenu travu)

Kad vam život pruži limune, prvo ih pomirišite, a tek onda od njih napravite limunadu. Naime, japanski znanstvenici su otkrili da miris limuna poboljšava raspoloženje, opušta te pomaže ukloniti stres i negativne osjećaje, poput bespomoćnosti. Efekt može potrajati i do 30 minuta, a jednak učinak ima i miris svježe pokošene trave.