"Serijske vraćalice": Ove žene kupuju robu za sulude svote i onda je mrtve hladne vraćaju u dućan

Foto: 123 rf

DOK se u Hrvatskoj vraćanje odjeće u dućane tek uhodava, vani je to ustaljena praksa.

Pogodnost vraćanja odjeće i obuće hladnokrvno koriste brojne žene koje ne vraćaju samo stvari koje im ne stoje ili veličinom ne odgovaraju, već i komade koje su nosile za neku važnu prigodu kako bi se pokazale, ali im ne pada na pamet za njih dati izdašnu svotu.

Kako izvještava Daily Mail, najveći problem s vraćanjem imaju online dućani koji zbog očitih razloga moraju ponuditi tu opciju koju žene nemilosrdno iskorištavaju.

Čak 40 posto artikala prodanih putem online dućana vraća se dućanu, što označava i ogromne troškove i gubitke za popularne dućane ovog tipa.

U Velikoj Britaniji sve se češće koristi izraz "serijska vraćalica", a neke žene ponosne su što nose tu titulu jer smatraju da su tako nadmudrile sistem.

"Ponekad mi se čini da sam šopoholičarka, ali ako na kraju potrošim malu svotu novca, to i nije tako strašno, zar ne? Sve se vrti oko uzbuđenja klikanja po stranici i stistakanja gumbića za narudžbu. Svaki dan može biti Božić ako kupiš dovoljno.", objašnjava 40-godišnja Kimberley Woodhouse.

Kimberly ima supruga i dvoje djece, i po vlastitoj procjeni svaki mjesec kupi robu za 15 000 funti i vrati robu za 14 500 funti.

"Jednom kad odjeća stigne, najvjerojatnije ću izgubiti interes. Moja spavaća soba puna je odjeće u plastičnim vrećicama, koja samo čeka da ju pošaljem natrag."

"Ako vidim da je nešto što sam kupila sada na sniženju, odmah vraćam artikl koji imam i zatim ga kupujem po manjoj cijeni. Ponekad nosim haljinu koju sam kupila, ali ako zaključim da to nije to, vraćam je u dućan. Nikad ne skidam kartončiće s cijenom, kako bi sve mogla vratiti.", hvali se Kimberly.

Sarah Shilling, direktorica u jednoj londonskoj tvrtci, apsolutno ju razumije.

"Znam da mi veličina može varirati od dućana do dućana pa ću rado kupiti isti artikl u 4 veličine i nekoliko boja, kako bi isprobala koji je najbolji, a ostale vratila."

Sarah svaki tjedan dočekuje pošiljke iz dućana kao što su John Lewis, Net-a-Porter, ASOS, Debenhams, Zara i drugi, a prema vlastitom priznanju, mjesečno kupuje robu za 13 000 funti, a vraća odjeću u vrijenosti od 12 000 funti.

Od svih žena s kojima je Daily Mail razgovarao o ovoj temi, najekstremnija je Parry Ray, 46-godišnja pjevačica.

Parry je luda za online shoppingom pa na mjesec troši 25 000 funti na krpice, a vraća robu u vrijednosti od 20 000 funti.

"To je inteligentni način navigiranja kroz svu odjeću koja se danas nudi. Ako imate puno posla i ne možete provoditi dane u shoppingu po stvarnim dućanima, velike kupnje na internetu odličan su izbor.", odlučna je ova majka dvoje djece.