Stručnjaci otkrili: Možete li se zaraziti koronavirusom preko cipela koje nosite?

Foto: Pexels

GLAVNI savjeti koje slušate posljednjih dana, a koji se odnose na zaštitu od koronavirusa, su pranje ruku, korištenje gela za dezinfekciju ruku i kihanje u lakat ili maramicu. No, što je s obućom koju nosite prilikom napuštanja vašeg doma?

Studija provedena na američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) otkrila je da virus može živjeti do dva ili tri dana na tvrdim plastičnim površinama. S obzirom na to da su potplati cipela izrađeni od trajnih, neporoznih materijala poput plastike i gume, moguće je da bi virus mogao preživjeti i na cipelama.

Pa, može li koronavirus preživjeti na cipelama?

Ako se pridržavate općih pravila higijene oko cipela, ne biste se trebali previše zabrinuti zbog toga. Kako se covid-19 širi kontaktom s respiratornim kapljicama nekoga tko je zaražen, vjerojatnost širenja ili zaraze virusom putem cipela je vrlo mala, piše Harper's Bazaar.

"Znamo da koronavirus može živjeti na površinama, a to bi uključivalo i cipele. No, za to je mali rizik i potrebno je da kapljice slete na spomenutu površinu. Većina ljudi već ima naviku skidati cipele prije nego što uđe u svoje domove, pa bih potaknula ljude da to nastave raditi", istaknula je Adwoa Danso, liječnica iz NHS-a sa sjedištem u Londonu.