Učini to pravilno: Ovo je jedini način na koji bi se trebala ispričati

Foto: Chloe

BUDIMO realni: nitko se ne voli ispričavati.

No, ponekad se to mora, a onda je vrlo važno da se ispričaš na pravilan način. Znaš li koji je to?
 
1. Daj ljudima vremena za obradu osjećaja, prije nego im se ispričaš
 
Prebrzim ispričavanjem, ne ostavljaš povrijeđenoj osobi dovoljno vremena da sumira niti izrazi svoje osjećaje, a to je vrlo važan korak u procesu oporavka. Sama isprika i prebrzo kretanje dalje, nužno ne rješavaju problem. Prema tome, daj osobi vremena, koliko god je potrebno, jer nismo svi isti.
 
2. Nemoj čekati kraj razgovora kako bi se ispričala
 
Jedno istraživanje iz 2013. godine, otkrilo je kako parovi, koji kad razgovaraju o ponavljajućim problemima u njihovom odnosu, izražavaju veću zabrinutost zbog problema, ako razgovor teče već 10 minuta, a isprika i dalje izostaje. Isprika je ovdje podsjetnik da je i dalje sve u redu te da će problem biti riješen pa će razgovor lakše teći dalje. Upravo zato, neka bude izgovorena na početku.
 
3. Isprika je o osobi koja je povrijeđena, a ne tebi
 
Isprika nije o tebi, što znači da ona treba biti usmjerena prema ljudima kojima je nanesena nepravda. Drugim riječima, isprika bi se trebala temeljiti na izglađivanju situacije između tebe i te osobe, a ne na tome da ti druga osoba samo ponovno počne vjerovati.
 
4. Budi aktivna u traženju rješenja
 
Uvijek je dobar potez predložiti rješenje ili poboljšanje za budućnost. U redu je natuknuti da ćeš ubuduće izbjegavati određene stvari, koje su dovele do problema. To otkriva želju za aktivnim mijenjanjem svog ponašanja. Osim toga, šalje i poruku kako svoju ispriku shvaćaš vrlo ozbiljno te da ti je stalo do sreće druge osobe. Djela uvijek govore više od riječi.
 
5. Pripazi na govor tijela
 
Psiholog Gary Wood predlaže "otvoreni" govor tijela i održavanje jednake visine i stava s osobom, kojoj se želimo ispričati. Ti se ne želiš nadviti nad njom ili prekasno shvatiti da se ispričavaš s prekriženim rukama na prsima. Također, u izgradnji povjerenja i intimnosti, važan je i kontakt očima.