Uz ova četiri financijska savjeta bolje ćete upravljati svojim novcem

Foto: YouTube screenshot

EKONOMSKA nesigurnost prisutna je u svim vremenima, ali sada u vrijeme koronavirusa posebno je izražena – investitori gube na burzama, radnici se otpuštaju, a lokalna poduzeća propadaju zbog zatvorenih trgovina. Mnogi se pitaju kako će rasporediti novac i da upravljaju njime pa su NBC News govorili na tu temu s financijskim stručnjacima koji su objasnili što trebate radite.

1. Provjerite svoju ušteđevinu za hitne slučajeve

Ako imate novac koji ste čuvali za hitne slučajeve, trebali biste napraviti zalihe potrebnih namirnica za tri do osam mjeseci kupujući samo osnovno što vam je potrebno. Ako nemate takvu ušteđevinu, počnite je stvarati, jer je vrlo moguće da će vam biti potrebna.

2. Ustanovite koliko dugujete i sastavite plan za vraćanje duga

Saberite sve svoje dugove i pokušajte ih otplatiti. Ako niste trenutačno sposobni za to, vraćajte dio po dio, ali dajte sve od sebe da se ne zadužujete dodatno jer ćete sve teže vratiti novac.

3. Ponovno procijenite svoj budžet

Amanda Clayman, financijski terapeut, kaže da se više novca troši u izvanrednim situacijama kao što je ova koju je izazvala pandemija koronavirusa. Kada je situacija krizna, naša sposobnost predviđanja i planiranja može biti narušena. Način života nam se promijenio pa novac trošimo i zarađujemo drugačije nego inače.

Obratite pažnju na to kako i na što trošite novac i promijenite taktiku. Sada vjerojatno najviše novca dajete na namirnice pa biste trebali preispitati svoj budžet kako biste se prilagodili izmjenama.

4. Udahnite duboko

Možda djeluje da se svijet oko nas ruši, ali i to će proći. Budite nježni prema sebi. Ako ste anksiozni zbog svoje trenutačne financijske situacije, probajte preusmjeriti anksiozne misli na nešto što možete dati drugoj osobi ili sebi. Kada dajemo, to nam stvara osjećaj izobilja pa prestajemo strahovati.