Začin broj 1 za zdravlje i vitalnost: Zašto bi u svojoj kuhinji trebali imati kurkumu

Foto: 123 rf, Pinterest

BILJKA kurkuma izgleda slično kao đumbir, što ne čudi kad znamo da dolazi iz iste biljne obitelji.


U kuhinjama se najčešće nalazi i koristi u prahu, a nutricionisti ne mogu prestati hvaliti njezina ljekovita svojstva.

Kurkuma, zbog koje curry i senf imaju tako lijepu žutu boju sadrži kurkumin, jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova za mnoge boljke.

Puna je kalija, vitamina B6, C, E i Ka, željeza i mangana, a ime je dobila u Indiji, gdje ju nazivaju čudom prirode.

Ova biljka smanjuje nadutost i obnavlja crijevnu floru, smanjuje upale, čisti jetru i mjehur, pomaže pri problemima s kožom i ublažava tegobe dišnih puteva, a neka istraživanja pokazala su i da smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

U Aziji kurkumu smatraju antidepresivom, dok je istraživanje provedeno u Americi pokazalo da je ova biljka dobar prijatelj onih koji se žele osloboditi ružnih uspomena.



Za žene koje imaju neredovite i bolne mjesečnice, kurkuma je izvrsna jer se vjeruje kako može pomoći pri normalizaciji ciklusa. Snažan je borac i protiv raka jajnika.

Zanimljivo je i da pomaže pri zacjeljivanju rana - može se uzimati oralno ili posipati po rani.

Najčešće se koristi u varivima i slanim jelima, a topi se u ulju zbog čega se često jede s maslinovim ili kokosovim uljem.

Preporučena dnevna doza za odraslu osobu je jedna žličica, a važno je ne pretjerati jer bi moglo doći do želučanih tegoba.

Psst! Ako ne volite ili ne stignete kuhati, možda će vas zanimati da kurkumu možete nabaviti i u kapsulama.