Zahvaljujući ovim savjetima nokti će vam brže rasti

Foto: Pexels

KERATIN je vrsta proteina koji formira ćelije koje čine tkivo u noktima i drugim dijelovima tijela. Upravo zato, vaši nokti su dobar pokazatelj u kakvom je zdravstvenom stanju vaš cjelokupni organizam. Zdravi nokti trebaju biti glatki i čvrsti, bez udubljenja ili utora.

No ako vam nokti rastu sporije od prosjeka i želite potaknuti njihov brži rast, može vam pomoći nekoliko kućnih pripravaka i tehnika njege.

Kućni pripravci za rast noktiju

Ne postoji znanstveno dokazana metoda za brži rast noktiju. Ali briga o vašem tijelu putem pravilne prehrane i korištenje sljedećih savjeta za jačanje noktiju mogu pomoći da postanu snažniji te mnogi tvrde da primjećuju i brži rast noktiju.

1. Biotin

Biotin je važna vrsta vitamina B skupine koji omogućuje tijelu da hranu pretvori u energiju. Također se preporučuje kao dodatak za jačanje kose i noktiju.

Također, nekoliko istraživanja sugerira da svakodnevno uzimanje dodatka biotina može pomoći u jačanju noktiju. Pojedini znanstvenici kažu da doza od 2,5 miligrama biotina dnevno može poboljšati čvrstoću nokta u samo nekoliko tjedana. On se prirodno može pronaći u: kvascu, kuhanim jajima, sardinama, orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama, soji i grahoricama, cvjetači, bananama te gljivama.

2. Učvršćivači za nokte

Kako bi spriječili pucanje noktiju, stručnjaci obično preporučuju učvršćivače noktiju. To su tvari koje se nanose na nokte poput laka i kasnije se uklanjaju sredstvom za uklanjanje laka za nokte. 

Oni su korisni u jačanju noktiju i sprečavanju loma, ali samo kratkoročno. Međutim, stručnjaci kažu da njihovo dugoročno korištenje ponekad može uzrokovati da nokti postanu slabiji i skloniji lomovima.

3. Izbjegavajte umjetne nokte i toksične lakove

Istraživači su otkrili da redovita uporaba umjetnih noktiju može vaše nokte učiniti sklonijima lomljenju. Bolja opcija je obojiti nokte lakovima koji sadrže malo ili nimalo otrovnih kemikalija, poput toluena, formaldehida i dibutil ftalata (DBP). Zato je važno provjeriti deklaraciju te pronaći lakove na bazi vode koji ukazuju da ne sadrže toksine. 

4. Prakticirajte pravilnu njegu

Redovita njega noktiju također može poboljšati njihovu snagu, potičući rast i smanjujući lomljenje. Da bi vaši nokti bili zdravi, pobrinite se da su uvijek suhi i čisti jer tako sprječavate razvoj bakterija ispod njihove površine. Uvijek ih režite ravno i to uz pomoć oštrih škarica za manikuru, a tek nakon toga ih oblikujte uz pomoć rašpice. 
Nadalje, vlažite ruke i nokte losionom, pazite da ih utrljate u nokte, posebno u podnožju gdje se nalaze kutikule, piše Healthline.