Ako radite ove greške, smanjujete vijek baterije svojeg Androida

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VEĆINA potrošača pri kupnji pametnog telefona pazi da je baterija izdržljiva. Iako mogućnost brzog punjenja drži naše uređaje napunjene tijekom cijelog dana, činjenica je da će njihove baterije slabjeti, što je problematično zbog nedostatka zamjenjivih baterija. Ako svoj mobitel koristite nekoliko godina, vjerojatno ste primijetili da baterija više nije izdržljiva kao na početku. Nakon 4-5 godina, većina baterija ne izdrži cijeli dan.

Ako ste se ikad pitali kako produžiti vijek trajanja svoje baterije i koji je najbolji način da je punite, u nastavku donosimo savjete.

Okrenite se djelomičnom punjenju

Kako navodi Android Authority, jedan od najčešćih mitova je da bateriju povremeno treba potpuno isprazniti. Iako je to nekoć bilo točno, to je pogrešno za današnje litij-ionske baterije. Za svakodnevno korištenje litij-ionske baterije optimalno je djelomično punjenje.

Litij-ionske baterije privlače konstantnu struju i rade na nižem naponu kada su gotovo prazne. Taj se napon postupno povećava kako se baterija puni, stabilizirajući se oko 70% napunjenosti, prije nego što struja počne opadati sve dok kapacitet ne bude pun.

Ako bateriju punite djelomično, osiguravate da radi na niskom naponu, što pogoduje vijeku baterije. Tako povećavate broj raspoloživih ciklusa punjenja baterije prije nego što joj počne padati kapacitet. Stoga održavajte svoj uređaj u rasponu između 30% i 70% napunjenosti.

Izbjegavajte pasivno punjenje

Većina ljudi svoj uređaj puni preko noći (ili dana), no to ipak nije preporučljivo. Naime, ovakvo punjenje baterije može uzrokovati taloženje metalnog litija, što dugoročno smanjuje stabilnost baterije. Rjeđe može dovesti do kvarova uređaja.

U skladu s već spomenutim, baterija se preko noći napuni do 100%, što prelazi preporučenih 80%. Također, cjelonoćno ili cjelodnevno punjenje stvara višak topline uzrokovan neiskorištenom potrošnjom energije.

Konačno, izbjegavajte parazitsko opterećenje. To se događa kad se baterija značajno troši dok se puni. Primjerice, mnogi će gledati videe ili igrati igre dok se njihov uređaj puni. To nije dobro jer iskrivljuje ciklus punjenja i uzrokuje mini-cikluse, pri kojima se baterija stalno puni, a još brže prazni.

Još je gore kad je baterija posve napunjena, a i dalje uključena na punjač i koristite je. To uzrokuje velik naponski stres i zagrijavanja baterije.

Pazite na toplinu baterije

Temperatura također utječe na vijek trajanja baterije, a neki kažu da je i najveći neprijatelj njezine dugotrajnosti. Kao i visoki napon, i visoka temperatura opterećuje bateriju i uzrokuje ubrzano smanjenje njezinog kapaciteta. Mobitel stoga držite na nižim temperaturama.

Ćelija koja se čuva na temperaturi između 25 i 40°C trebala bi zadržati 85-96% svog kapaciteta nakon prve godine uz uredne cikluse punjenja. Redovito podizanje temperature iznad 40°C i punjenje do 100% rezultira padom na samo 65% kapaciteta nakon prve godine. Baterija na temperaturi od 60°C će do tog kapaciteta doći nakon samo tri mjeseca.

Ukratko, najgore što možete napraviti svojoj bateriji je držati ju u potpunom stanju napunjenosti i izloženu visokoj temperaturi. Dakle, nemojte mobitel držati pod jastukom dok se puni i nemojte ga priključiti na upravljačku ploču automobila tijekom vrućeg dana.

Ako koristite mogućnost brzog punjenja, pazite da je ne koristite više od nekoliko minuta. Brzo punjenje je u redu za manje dopunjavanje, ali temperatura baterije nakon nekoliko minuta može prijeći 40°C, što trebate izbjegavati želite li produžiti vijek svoje baterije. Punite je kraće od 15 minuta.

Ako ipak odlučite puniti mobitel preko noći, prebacite se na sporo punjenje. Ono je manje štetno od pregrijavanja.

Pročitajte više