Apple navodno planira u iOS 18 ugraditi ChatGPT. Evo što se zna

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE Inc. je navodno blizu postizanja dogovora s tvrtkom OpenAI kako bi koristio njihovu tehnologiju u iPhoneima, što je dio šire strategije tvrtke za dodavanje novih funkcija umjetne inteligencije (AI) na svoje uređaje, prema izvorima upoznatim s tim planovima.

Dvije kompanije dogovaraju detalje sporazuma koji bi omogućio korištenje ChatGPT-ja, jednog od proizvoda OpenAI-ja, u nadolazećem operativnom sustavu iOS 18 za iPhone, piše Fortune.

Izvori, koji su željeli ostati anonimni zbog privatnosti situacije, također navode da je Apple razgovarao s Googleom o mogućnosti korištenja njihovog chatbota Geminija. Iako ti razgovori još nisu doveli do dogovora, još uvijek su navodno aktivni.

Sporazum s OpenAI-jem omogućio bi Appleu da uključi popularni chatbot u sklopu brojnih novih funkcija AI-ja koje planira predstaviti sljedeći mjesec. Predstavnici Applea, OpenAI-ja i Googlea odbili su dati komentar novinarima Fortunea vezano uz navedene informacije. 

Apple se planira istaknuti u području AI-ja

Apple planira značajno se istaknuti u području umjetne inteligencije tijekom svoje godišnje Svjetske konferencije za developere u lipnju. Kao dio te strategije kompanija namjerava koristiti svoje podatkovne centre, koji su opremljeni vlastitim procesorima, za pokretanje novih funkcija AI-ja, izvijestio je Bloomberg.

Prošle godine glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da osobno koristi ChatGPT OpenAI-ja, ali je napomenuo da postoje "brojna pitanja koja treba riješiti". Obećao je da će nove funkcije AI-ja biti dodane na Appleove proizvode "na vrlo promišljen način".

Na konferencijskom pozivu o zaradi prošlog tjedna Cook je izrazio uvjerenje da će Apple imati prednost u području AI-ja. Rekao je: "Vjerujemo u transformacijsku moć i potencijal AI-ja i smatramo da imamo prednosti koje će nas izdvojiti u ovom novom dobu, uključujući Appleovu jedinstvenu kombinaciju hardvera, softvera i usluga."

Pročitajte više