Čovjek koji je osmislio prefiks "i" za iPhone kaže da ga sada treba izbaciti

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ČOVJEK koji je stvorio prefiks "i" za Appleove proizvode sada tvrdi da je potrebno rebrendiranje iPhonea.To bi podrazumijevalo promjenu imena za iPhone, iPad i iMac. 

Ken Segall je bio kreativni direktor oglasne agencije kojeg je Steve Jobs odabrao da prvo radi na NeXT-u, a kasnije na Appleu. Obavljao je tu ulogu 12 godina.

Sve je započelo 1998.

Segall je stekao mnogo priznanja unutar Applea, uključujući poziciju kreativnog direktora za reklamnu kampanju "Think Different" i reklamu "Crazy Ones". Međutim, njegov najveći utjecaj bez sumnje je bio stvaranje prefiksa "i" za Appleove proizvode.

Sve je započelo 1998. kada je Apple razvijao revolucionarno kućno računalo s prozirnim dizajnom Jonyja Ivesa. Interno nazvan "MacMan", Ken Segall je predložio upotrebu prefiksa "i" kako bi naglasili da uređaj omogućuje jednostavno i brzo povezivanje s internetom. Naravno, taj je uređaj kasnije lansiran kao iMac.

Prefiks 'i' postao je ključan u imenima proizvoda poput iBooka, iPoda, iPhonea i iPada.

No 2007. godine Apple je odustao od prefiksa "i", kada je lansirao Apple TV. Originalno se očekivalo da će ovaj uređaj biti nazvan iTV.

Međutim, taj potez vjerojatno je bio slučajan. ITV je već bilo ime televizijske mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu, pa bi bilo gotovo nemoguće koristiti taj naziv iz pravnih razloga. Zbog toga se Apple vratio svojem brendiranju kada je 2010. godine predstavljen iPad.

Prvi namjerni korak u prelasku s prefiksa "i" vjerojatno je bio lansiranje Apple Watcha. Očekivalo se da će i taj uređaj biti nazvan iWatch, a čak je i izvršni direktor Tim Cook pogrešno nazvao uređaj tako 2014. godine.

Segall kaže da iPhone treba promijeniti brend

Wired izvještava da Segall sada smatra da je vrijeme da Apple odbaci prefiks "i". 

"'I' mora otići", kaže. "To sada nema smisla. Iako je [Jobs] izgradio [Apple] oko tog prefiksa, važno je napomenuti da je 'i' uvijek bio podbrend. Iako neki marketinški stručnjaci tvrde da bi Apple bio lud da se odrekne prefiksa - još uvijek je ispred nekih od najvećih marki ikada - ali taj prefiks se ne može zaštititi. Predugo postoje tvrtke s "i" koje su povezane s internetom, što predstavlja problem za Apple, koji je poznat po inovacijama."

Iako nije izravno rekao, sugerira da bi iPhone trebao postati Apple Phone. To bi bio u skladu s Apple TV-om, Apple Watchom i Apple Visionom Pro.

Pročitajte više