Dizajneri kažu da se ovaj trend pločica vraća u 2024. Evo kako ga uklopiti

Foto: Shutterstock/abc-interijer.hr/fero-term.hr/credo-centar.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TERRAZZO, klasičan materijal s bogatom poviješću, doživljava svoj veliki povratak u svijet interijera 2024. godine. Njegova izvanredna prilagodljivost i sposobnost da se uklopi u različite dekorativne stilove, od klasičnih do modernih, čini ga omiljenim među dizajnerima.

Neki od njih ističu da terrazzo zapravo nikada nije izašao iz mode, dok drugi kažu da se vraća u 2024. kao dio "novog pokreta" u dizajnu. Taj novi pokret, prema dizajneru Mikelu Welchu, označava odmicanje od interijera koji izgledaju poput moderne seoske kuće, prenosi Home & Gardens. Mikel nagovještava pomak prema srebrnim i metalik prostorima, uz korištenje terrazza kao naglaska prostora.

Dizajnerica interijera Amy Youngblood tvrdi da terrazzo nikada nije izašao iz mode. Navela je i primjere projekata na kojima je radila, gdje je restaurirala postojeće terrazzo podove jer su ih vlasnici željeli sačuvati. "Osim toga, terrazzo dolazi u raznim kombinacijama boja i dodataka koji ga čine izuzetno prilagodljivim i zabavnim za rad!" ističe ona.

Dizajnerica Kati Curtis također cijeni terrazzo i njegovu jedinstvenu ljepotu. "Terrazzo, drevni kompozit za podove, nastavlja ostavljati svoj trag u modernom svijetu unutarnjeg dizajna. Balansirajući izdržljivost s vizualnim šarmom, ovaj materijal je sjajan primjer bezvremenske estetike koja nikada ne blijedi."

Evo kako ga koristiti u 2024.

Terrazzo se može koristiti u raznim prostorima, od kuhinje i kupaonice do ulaznog prostora. No, kod današnje upotrebe terrazza prilikom uređenja prostora, važno je ne pretjerivati. Umjesto da terrazzo bude glavna tema prostora, dizajneri preporučuju suptilniji pristup.

Dizajner interijera i osnivač Arsighta Artem Kropovinsky ističe da upotrebi ovog materijala u prostoru treba pristupiti minimalistički i promišljeno. Umjesto da terrazzo dominira cijelim prostorom, trebao bi služiti kao nadopuna ukupnoj atmosferi dizajna koja se želi stvoriti. Također, Artem naglašava da je jedna od privlačnosti terraza njegova sposobnost da se prilagodi individualnim preferencijama. 

No, još jedna prednost terrazza u današnje vrijeme je način njegove izrade. Proizveden od recikliranih materijala, terrazzo odražava rastući trend ekološki svjesnog dizajna, pružajući trajnu i održivu opciju za suvremene domove.

Terrazzo se danas ističe svojom bezvremenskom estetikom i funkcionalnošću. Idealan je za prostore koji se puno koriste, poput ulaznog dijela doma i kupaonica, jer na njemu prljavština gotovo da nije vidljiva. Osim toga, njegova sposobnost prilagodbe i obogaćivanja različitih prostora daje mu trajnu vrijednost u svijetu dizajna.

Porcelanosa Treviso Blanco 120 x 120, ABC Interijeri, cijena na upit
May Ceramics Hika Terazzo Mix Colors, polusjaj, 39.8 x 119.8 cm, Fero-Term, cijena na popustu je 29.92 eura
FMG Rialto, Credo Centar, cijena na upit

Pročitajte više