Domaći brend imat će kolekciju inspiriranu Baby Lasagnom. Doznali smo sve detalje

Foto: Montaža Index/ Izvor: Tomislav Kristo/Cropix

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MARKO PURIŠIĆ, široj javnosti poznatiji kao Baby Lasagna, poznat je po tome da surađuje s domaćim dizajnerima u stvaranju svojih jedinstvenih modnih kombinacija. Jedan od brendova s kojim često surađuje je Anima M., iza kojeg stoji Mirna Posavčević Rasberger.

Mirna je zaslužna za niz modnih kombinacija koje je Marko nedavno nosio, a dizajnirala je i popularnu MEOW majicu. Ova majica s čipkastim detaljem mačke na prednjoj strani brzo je postala hit na Instagramu.

Umjetnica i modna dizajnerica Mirna osnovala je brend 2013. godine, nakon što je završila Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer industrijski dizajn odjeće. Anima M. se, prema Mirninim riječima, bavi kreiranjem kolekcija unikatnih odjevnih komada i ručno oslikanim detaljima za žene i muškarce koji se vole isticati iz mase i biti primijećeni u društvu.

Vrata svog atelijera Anima M. u Umagu otvorila je 2018. godine i kaže da je na taj pothvat iznimno ponosna. "Volim reći kako je to moje malo mjesto sreće", ispričala nam je. No odjeća njezina brenda nije dostupna samo u atelijeru već i na webshopu, kao i u nekoliko dizajnerskih trgovina, uključujući Sedmu Nit u Rovinju, Art Cell u Grožnjanu i Link u Novigradu.

Anima M. njeguje suvremeni chic stil

Mirna ističe da ju je moda privlačila još od mladosti. "Već od malih nogu gajila sam zanimanje za modu i estetiku lijepog. Umjetničko stvaranje započelo je dosta rano, tako da slobodno mogu reći da je olovka uvijek bila pri ruci da bih određenu ideju ili zapažanje prikazala na papiru. Puno sam slikala i crtala kao mala, to je ljubav s kojom se rodiš", istaknula je. 

Tijekom studija svoju je kreativnost usmjerila prema dizajnu odjeće, za koji kaže da je postao njezin primaran način izražavanja. Svoj stil, odnosno stil svog brenda, Mirna opisuje kao suvremeni chic. Pojašnjava da je riječ o estetici koja teži jednostavnosti izražavanja putem čistih linija, pri čemu se posebna pozornost posvećuje detaljima. Ti detalji nadilaze trenutne trendove i postaju bezvremenski klasici.

Naglašava da se njena kreativnost najviše očituje u ručno oslikanim komadima. "Uz dizajnersku estetiku brenda koja je kroz godine došla do pročišćene forme te ima svoj prepoznatljivi izgled, ručno-oslikani unikatni proizvodi itekako prikazuju moju kreativnu viziju i inspiraciju koja pokreće moje umjetničko stvaralaštvo", ispričala nam je.

"S Markom sam odmah našla zajednički jezik"

Mirna ističe da njena odjeća slijedi načela slow fashiona, koji ne teži samo iskoristivosti materijala bez otpada nego i promiče kvalitetu iznad masovne proizvodnje. Anima M. redovito lansira sezonske kolekcije i posebne mini kolekcije.

Osim toga, Mirna izrađuje i komade po narudžbi te ističe da je to nešto što najviše radi. "Kada radite unikate, onda zapravo imate limited serije proizvoda i veličina. Stoga je nezaobilazan rad po narudžbi i custom-made pristup gdje se unikati najviše mogu prilagoditi svakome posebno", naglašava.

S obzirom na to da je za Marka izradila komade po mjeri, zanimalo nas je kako je došlo do njihove suradnje. Mirna kaže da je budući da su oboje iz Umaga, male sredine gdje se većina stanovnika poznaje, ona već bila dobro upućena u umjetnički dio i glazbenu scenu tog područja. Međutim, s Markom se bolje upoznala tek kada su počeli surađivati.

"S Markom sam odmah našla zajednički jezik. On je prepoznao onaj štih koji mu se dopada u brendu te smo krenuli tim pravcem. Kako uvijek naglašavam slogane brenda #JustBeYou i #BeWhoYouAre, važno mi je da se i onaj tko nosi Anima M. tako osjeća. Kada vidim njega kako divno nosi moje kreacije, onda je to samo potvrda da je zadovoljan i da sam pogodila s kombinacijom", ispričala nam je. 

Mirna je za Marka osmislila odijelo retro štiha za dodjelu Porina

Dodala je da se Marko zapravo savršeno uklopio u Anima M. priču. "Glazba je inače jedan jako važan faktor u mom životu, pa i u samom procesu kreiranja. Od odabira materijala i boja pa sve do ručno oslikanih uzoraka uz glazbene note rock scene dolazimo do nekakvih temeljnih karakteristika estetike brenda, u koju sam uspjela utkati i modnu priču Rim Tim Tagi Dim."

Kao što smo spomenuli u uvodu, jedan od vjerojatno najprepoznatljivijih komada koje je Mirna izradila za Marka je MEOW majica s detaljem čipkaste mačke na prednjem dijelu. No Mirna je zaslužna i za neke druge modne kombinacije u kojima se Marko prošetao, uključujući odijelo koje je nosio na dodjeli Porina.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

"To je bilo njegovo prvo predstavljanje u Anima M. izdanju. Za dodjelu Porina izabrali smo outfit koji zapravo predstavlja temeljne karakteristike brenda. Prepustio se u moje ruke, jako mu se svidjela ideja cijelog outfita koja ima taj retro stil, odiše elegancijom, a opet je malo drugačija", opisala nam je Mirna. 

Kombinacija se sastojala od crno-bijele košulje s ručno oslikanim detaljima uz jedinstvenu svilenu kravatu s patentom. Tu je bio i sivi sako s detaljima od crne eko kože i predimenzionirana kragna. Mirna kaže da ga je osmislila u sklopu kolekcije Wild Beauty kao omaž Davidu Bowieju.

U kombinaciji se ističu i elegantne crne hlače po mjeri od pamučnog satena s detaljima od dvije vrste eko kože. "Marko je bio zaista divan i prezgodan u toj elegantnoj kombinaciji, koja je bila pun pogodak i dobila samo pozitivne kritike, što mi je dalo elana da tako nastavim dalje", ispričala nam je Mirna. 

Outfit za RTL Talkshow: "Elegantan uz malu dozu ekscentričnih detalja"

Nakon Porina uslijedila je odjevna kombinacija za Amsterdam, gdje je gostovao u njihovom poznatom RTL Talkshowu i imao nastup u emisiji uživo.

"Za taj event izabrali smo plavu kombinaciju. Opet elegantan uz malu dozu ekscentričnih detalja. To je moj stil, koji se uz njega jako dobro uklopio. Čiste linije uz posebne detalje koje naglase i podignu cijelu kombinaciju", opisala nam je još jednu kombinaciju. 

Mirna kaže da je tada spojila nekoliko materijala i tekstura s čipkom kao glavnom zvijezdom cijele kombinacije.

"Plavi sako s izvezenim detaljima i čipkom, dolčevita od tamnoplave čipke s rukavima od elastičnog trapera i hlače kao poseban dio outfita u razigranoj kombinaciji materijala. Kreirala sam posebne teksture s eko kožom u electric plavoj boji, koje s izvezenim detaljima i čipkom naglašavaju Anima M. stil."

Za švedsko veleposlanstvo izbor je pao na košulju retro uzorka i crne hlače

Netom prije odlaska u Švedsku Marko je bio pozvan u rezidenciju švedskog veleposlanstva u Zagrebu, gdje je također nosio Anima M. outfit. Bila je to košulja retro uzorka s detaljima od čipke i crne hlače s detaljima od eko kože.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

"Ova košulja ima posebnu priču, kažu da sam pogodila u sridu sa stilom, tako da sam jako ponosna što je izabrao i tako dobro nosio moje unikate", naglasila je Mirna. 

Mirna ističe da puno oslikava pa se tako u Anima M. asortimanu može naći ručno oslikana linija odjeće i modnih dodataka s autorskim potpisom. Otkrila nam je da su upravo ti oslikani komadi najtraženiji. 

"There's no going back"

S obzirom na to da puno oslikava, upravo to je htjela uklopiti i u modnu priču Baby Lasagne. "A kako bolje nego kroz ručno oslikane majice koje će moći nositi u raznim izdanjima i lako ih kombinirati", ističe. 

Upravo je tako nastala majica dugih rukava THERE'S NO GOING BACK, zamišljena kao sweatshirt majica koja ima detalje od zelene čipke. "Inače rijetko oslikavam tamne materijale, ali Marko je izrazio tu želju pa sam jednostavno morala krenuti u tom smjeru", navela je.

Rekla nam je da je htjela uklopiti njegove stihove, što i inače zna raditi, pogotovo kada je riječ o majicama po narudžbi ili poklonima koje voli izrađivati za drage ljude.

Pred kraj razgovora doznali smo nešto što će vjerojatno obradovati vjerne fanove popularnog glazbenika. Mirna planira izraditi capsule kolekciju inspiriranu Baby Lasagnom. "U onom pravom Anima M. stilu, kolekcija će sadržavati jednostavne krojeve, a detalji i ručno oslikani komadi postat će prepoznatljivi unikati koje ćete željeti nositi u svakoj prilici", otkrila nam je.

I na kraju nas je zanimalo samo još jedno - je li zatrpana upitima za izradu MEOW majica.

"Moram priznati da jesam! Majica kratkih rukava MEOW nastala je sasvim slučajno, kao i valjda sve što na kraju bude najuspješnije. Tu sam majicu radila ekskluzivno za Marka te ona trenutno nije u prodaji. Ali kao svakom dizajneru, ideja ne nedostaje pa sa sigurnošću mogu reći da će sigurno biti neka nova Anima M. hit majica uskoro u ponudi!"

Pročitajte više