Dvije Australke u Zagrebu su otvorile trgovinu s komadima za dom. Posjetili smo je

Foto: Hana Kajari/Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DOK SAM skrolala Instagramom, iskočila mi je fotografija upečatljive zlatne rasvjete, koja se divno uklapa u nešto što izgleda kao dnevni boravak s policama u boji lososa, ispunjenim dekorativnim komadima. Prvo sam pomislila da se radi o lijepo uređenom građanskom stanu, u koji se uselio netko s istančanim osjećajem za detalje.

No vrlo brzo otkrila sam da je riječ o showroomu brenda Oak & Olive u Zagrebu. S obzirom na to da me uređenje ovog prostora osvojilo, odlučila sam im se javiti kako bih saznala nešto više o njima i njihovoj ponudi.

Iza brenda, ali i ovog lijepo uređenog prostora, stoje Elisha i Marie. Obje su Australke koje žive u Zagrebu i svaka ima po troje djece. Australke u Zagrebu? Imala sam bezbroj pitanja za njih, a što su mi sve otkrile, možete doznati u nastavku.

Ručno rađeni predmeti za dom

Njihov poslovni put započeo je prije dvije godine kada su primijetile priliku na našem tržištu za jedinstvene ručno rađene predmete za dom. "Obje dijelimo strast prema putovanjima i dizajnu te smo odlučile tu strast pretvoriti u projekt - tako je nastao Oak & Olive", otkrile su mi Elisha i Marie. 

S obzirom na to da i sama imam iskustva s poduzetništvom u Hrvatskoj i znam da to nije jednostavan ni lak proces, zanimalo me jesu li se susrele s preprekama na svom poslovnom putu i je li im cijeli taj pothvat bio izazovan.

"Naravno, suočile smo se s preprekama", ispričale su mi i navele da su posao pokrenule tijekom štrajka pravosudnog sustava, što je odgodilo njihovu registraciju za više od šest mjeseci.

"Osim toga, postoji značajna količina administrativnog posla, a kako smo nove u Hrvatskoj, trebalo nam je vremena da u potpunosti shvatimo sve zahtjeve. Unatoč tim izazovima, ustrajale smo i uspjele ih sve prevladati. Nadamo se da će se sav naš trud na kraju isplatiti", rekle su mi. 

Što Oak & Olive izdvaja od drugih trgovina za uređenje doma na tržištu? Elisha i Marie kažu da njihov brend pruža jedinstven pogled na uređenje doma.

"Naše putovanje započelo je željom da na tržište donesemo nešto drugačije. Putovale smo, susretale se s obrtnicima i pažljivo birale svaki predmet u svojoj kolekciji", istaknule su i dodale: "Ono što nas izdvaja je naša posvećenost prikazivanju zanatskog umijeća, koje stoji iza svakog komada."

Jedinstveni tepisi posebno se ističu

Većina komada koji se mogu pronaći u Oak & Olive showroomu ručno je izrađena. "Naš moto 'polako izrađeno i pažljivo odabrano' utjelovljuje našu predanost kvaliteti i promišljenom dizajnu. Postigle smo to s pažljivo odabranom kolekcijom, koja pruža jedinstvene i značajne dekorativne opcije za dom."

Njihova ponuda uključuje ručno rađene marokanske tepihe, rasvjetu od ratana, posteljinu od 100% pamuka i prekrasno izrađene košare. Nude i kuhinjski pribor od drva i mramora, ručno rađenu keramiku i stakleno posuđe Beldi. "Svaki komad u našem asortimanu je jedinstven i unosi karakter i šarm u svaki dom", ističu Marie i Elisha. 

Ako vas zanimaju cijene, a znam da vas zanimaju, one se kreću već od 6 eura za ručno izrađene filcane ukrase sve do 1490 eura za jedinstvene tepihe veličine 300 x 200 cm, izrađene od 100% vune, koje ručno izrađuju žene u gorju Atlas u Maroku.

I upravo su ti tepisi ono što se posebno ističe, otkrivaju mi Elisha i Marie. "Svaki komad je pravo umjetničko djelo, čija izrada može potrajati i do šest mjeseci", rekle su.

U ponudi imaju tri prepoznatljiva stila od 100% vune - Boujaad, poznat po svojim živopisnim bojama i geometrijskom dizajnu, Beni Ourain s neutralnim paletama krem boje i crnim geometrijskim uzorcima i Zanafi Kilim, ravno tkani tepih zemljanih tonova.

Tepisi su dostupni u tri veličine - 300 x 200 cm, 200 x 150 cm te kao staze za hodnike. "Budući da je svaki tepih ručno čvorovan, nijedan nije isti, što ih čini zaista jedinstvenima i prekrasnima", naglasile su.

Upečatljiva je i kolekcija rasvjetnih tijela

Uz tepihe, upečatljiva je i kolekcija rasvjetnih tijela, koja je također u potpunosti ručno izrađena s detaljima složenog heklanog uzorka. Nude različite stilove, koji će se istaknuti u svakom domu. No tu su i posteljine, koje dolaze u setovima i izrađene su od 100% pamuka, s raznolikim dizajnom u zemljanim tonovima i luksuznim tkaninama.

Vratimo se na samo uređenje showrooma, koje me zaista osvojilo. Zanimalo me jesu li ga uredile same ili su imale pomoć dizajnera ili arhitekta. Marie i Elisha otkrile su mi da je izložbeni prostor odraz njihova brenda. 

"Cilj nam je bio stvoriti prostor gdje se svaki predmet u našoj kolekciji može istaknuti i cijeniti. S jasnom vizijom same smo dizajnirale prostor, s ključnim fokusom na zid s tepisima. Koristeći zemljane tonove, stvorile smo toplu i ugodnu atmosferu, u kojoj klijenti mogu doživjeti naše proizvode."

Kao inspiracija za uređenje showrooma poslužili su butici u Australiji

Inspiraciju su crpile iz butika u Australiji nastojeći stvoriti prostor u kojem se svaki komad može prikazati bez dojma pretrpanosti. "Naš cilj je bio dizajnirati pažljivo osmišljen showroom koji ističe ljepotu i zanatsku vještinu naše kolekcije."

Marie i Elisha kažu da su povratne informacije kupaca o proizvodima zasad mahom pozitivne. "Ljudi stvarno cijene jedinstvenost naših proizvoda", ističu. Među kupcima najpopularniji su tepisi Ben Ourani i jastuci Sabra, za koje kažu da su svi jedinstveni i da nijedan nije isti. "Oba proizvoda pokazuju impresivno umijeće i unose nešto posebno u dom", kažu. 

Oak & Olive showroom možete posjetiti u Zagrebu, u Gundulićevoj ulici 22a. Osim toga, ponudu možete razgledati i na službenom webshopu

Pročitajte više