Evo zašto biste trebali isključivati svoj mobitel jednom tjedno

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MNOGO ljudi oslanja se na pametne telefone za mnoštvo zadataka. Kako bi ti uređaji pravilno funkcionirali, nužno je redovito ih održavati i ažurirati njihov softver. U skladu s tim, Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA) preporučuje potpuno isključiti mobitel barem jednom tjedno.

Povećanje sigurnosti

Glavni razlog za preporuku NSA o tjednom isključivanju mobitela je zaštita od sigurnosnih prijetnji. Pametni telefoni su često na meti hakerskih napada, uključujući sofisticirane metode poput zero-click eksploatacija, kod kojih korisnik ne mora ništa aktivno učiniti, poput klikanja na zlonamjerni link, piše PCWorld.

Napadi se mogu pokrenuti čak i putem propuštenih poziva ili nevidljivih komunikacija koje korisnik možda neće ni primijetiti. Potpuno isključivanje uređaja prekida sve aktivne sesije i komunikacije, uključujući one koje bi mogle biti kompromitirane. Ovo isključivanje pomaže resetirati sigurnosne postavke i štiti uređaj od potencijalnih prijetnji koje su se mogle infiltrirati u sustav.

Optimizacija performansi

Osim što povećava sigurnost, tjedno isključivanje mobitela također može poboljšati njegove performanse. Kada se pametni telefon stalno koristi, može se nakupiti velika količina privremenih datoteka i podataka za brži pristup (cache), što može usporiti njegovo funkcioniranje i izazvati tehničke poteškoće.

Redovitim isključivanjem mobitela omogućujemo operativnom sustavu da se "resetira" i oslobodi svega što mu nepotrebno otežava rad, čime se postiže brži i efikasniji rad uređaja.

Pročitajte više