Google je upravo najavio nekoliko velikih ažuriranja za Android telefone

Foto: Shutterstock/security.googleblog.com/blog.google

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NA svom godišnjem događaju Google I/O, održanom 14. svibnja, Google je najavio mnogo novosti, pri čemu je Android, kao i obično, bio u središtu pozornosti. Od poboljšanja privatnosti do detekcije krađe i provjera sigurnosti aplikacija, Google je predstavio brojne zanimljive novitete. Prenosimo ih ispod. 

Sakrijte aplikacije s privatnim prostorom

Privatni prostor stiže na Android 15 ove godine i omogućuje vam da na svom telefonu kreirate poseban sigurnosni odjeljak. U tom prostoru možete, na primjer, sakriti aplikacije za zdravstvo ili bankarstvo.

Ova funkcija je ugrađena direktno u operativni sustav i nudi dodatnu zaštitu izolirajući podatke i obavijesti tih aplikacija od ostalih dijelova vašeg telefona. Također, možete postaviti posebnu lozinku za ovaj prostor i učiniti ga potpuno nevidljivim.


Zaštita od krađe telefona s funkcijom Theft Detection Lock

Funkcija Theft Detection Lock dolazi kasnije ove godine i pomoći će vam da zaštitite osobne i financijske podatke ako vam netko ukrade telefon.

Ova nova i moćna značajka koristi Googleovu umjetnu inteligenciju kako bi prepoznala pokušaj krađe, odnosno ako netko zgrabi vaš telefon i pokuša pobjeći s njim. U slučaju da se prepozna pokret tipičan za krađu, telefon će se automatski zaključati kako bi se spriječio neovlašteni pristup vašim podacima.


Bolja zaštita od prevarnih aplikacija

Kasnije ove godine, Google Play Protect počet će koristiti umjetnu inteligenciju u uređajima kako bi identificirao aplikacije koje bi mogle biti uključene u prevare ili phishing. Ovaj sustav za otkrivanje prijetnji u stvarnom vremenu analizirat će kako aplikacije koriste osjetljive dozvole i kako surađuju s drugim aplikacijama u potrazi za sumnjivim ponašanjima.

Ako Google Play Protect naiđe na aplikaciju za koju se čini da je štetna, ona će biti poslana na dodatnu provjeru. Ako se potvrdi da aplikacija provodi štetne aktivnosti, Google će upozoriti korisnike i može čak onemogućiti tu aplikaciju. Google ističe da se sve ove provjere odvijaju bez prikupljanja osobnih podataka korisnika.


Istraživanje AR sadržaja u Google Mapsima

Android korisnici će uskoro moći pristupiti sadržaju proširene stvarnosti (AR) direktno preko Google Mapsa na svojim telefonima, omogućujući im da na novi način saznaju više o različitim lokacijama. Ovaj napredak u AR tehnologiji stvara osnovu za platformu proširene stvarnosti (XR), koju Google razvija u suradnji sa Samsungom i Qualcommom, namijenjenu cijelom Android ekosustavu.


Bolja sigurnost jednokratnih lozinki

Presretanje je čest način krađe osjetljivih jednokratnih lozinki (OTP), no postoje i drugi načini na koje ih zlonamjernici mogu ukrasti. Google je poduzeo korake da spriječi barem jedan od tih načina. Na Android uređajima više se neće prikazivati OTP-ovi u obavijestima na zaslonu, čime se sprječava da ih drugi vide.

Dodatno, ako dijelite zaslon svog uređaja, obavijesti koje sadrže OTP-ove ili one iz privatnih aplikacija automatski će biti skrivene. To je slično funkciji zaštićenog dijeljenja zaslona u Androidu 15. Ako pritom unosite podatke za prijavu ili osjetljive informacije poput bankovnih podataka, sadržaj zaslona će biti privremeno skriven kako biste zaštitili svoje informacije.


Sigurnost poziva i mrežnih veza

Kao što smo ranije spomenuli, presretanje mrežnih signala predstavlja ozbiljnu prijetnju. Uzimajući to u obzir, Google uvodi novi sustav nazvan Cellular Cypher Transparency koji provjerava je li mrežna veza zaštićena enkripcijom. Ako mreža nije zaštićena, što bi moglo ugroziti sigurnost vaših poziva i poruka, Google će o tome unaprijed obavijestiti korisnike.

Za osobe koje su posebno izložene rizicima, poput aktivista i novinara, Google će poslati upozorenje ako se otkrije da neki alat za nadzor ili špijunski softver prati njihove lokacije koristeći jedinstveni broj identifikacije hardvera.

Pročitajte više